O arašídech (podzemnice olejná)


🍪 Popis

obsahují:

  • antioxidanty – např. významné množství resveratrolu – látka s antioxidačními a antibakteriálními účinky
  • nenasycené tuky – 45 – 50%
  • proteiny – 25 -30%
  • sacharidy (uhlohydráty)
  • bílkoviny
  • vitamíny skupiny B (B1,B2, B3, B5)
  • hořčík
  • vápník
  • zinek
  • fosfor

Lusky podzemnice olejné je důležité sklízet v pravý čas a hodně záleží i na následné péči, neboť hrozí napadení karcinogenní plísní Aspergillus flavus. Při větším množství může způsobit rakovinu jater a vrozené vady embryí. Napadení plísní je po zpracování arašídů dost obtížné, proto se nedoporučuje konzumovat arašídy v době těhotenství.

Vliv arašídů na zdraví:

obsahují antioxidanty – chrání buňky, tkáně a orgány, zabraňuje jejich stárnutí
zpomalují proces degenerace mozku – např. při Alzheimerově chorobě
příznivě působí na nervovou soustavu
napomáhají předcházet cukrovce
mají pozitivní účinky při kožních chorobách
napomáhají předcházet kardiovaskulárnímu onemocnění
chrání před zubním kazem

S praženými arašídy se můžeme setkat v kuchyních celého světa, zejména v čínské a asijské kuchyni. Často se podávají i jako příloha k vínu či pivu. V některých zemích je velmi populární . se používá při přípravě ů i tepelně upravených jídel, je vhodný i na dlouhé smažení.



Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *