🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Ančovičky používám při vaření často a ráda. Vždy mě udiví, jak malý kousek rybky, který se v jídle navíc úplně ztratí, dokáže prohloubit chuť pokrmu. A to věděly kuchařky už za první republiky – z této doby pochází i recept na švédské roštěnky. Proč právě švédské, to nevím, jisté ale je, že vám křehký plátek masa ve výrazné, ale jemné omáčce bude chutnat.
🍓 Ingredience
- 4 plátky hovězí roštěné
- 2 lžíce hladké mouky
- 6 lžic oleje
- 1 cibule
- 50 g slaniny v celku
- 3 filátka ančoviček
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce kaparů
- 1 lžička soli
- 1 špetka pepře
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, na malé kostky nakrájejte také slaninu a nechte zatím stranou. Ve velkém hrnci rozpalte olej na vyšší teplotu.
Krok 2: Plátky roštěné velmi jemně naklepejte, z obou stran osolte, opepřete a přes sítko poprašte moukou, také z obou stran. Takhle připravené maso vložte na rozpálený olej a po obou stranách opečte dohněda, potrvá to asi 5 minut. Opečené maso vyjměte a a dejte stranou.
Krok 3: Do hrnce vsypte cibuli, slaninu a přidejte i ančovičky. Krátce restujte za stálého mícháni, až se cibule lehce zbarví a ančovičky se zcela rozpustí. Opatrně osolte, přidejte lžíci hořčice, krátce ji rozmíchejte ve výpeku a podlijte trochou vody. Uvolněte ze dna hrnce všechny přípečky a vraťte do něj maso i se šťávou, kterou pustilo.
Krok 4: Dolijte vodu tak, aby bylo maso ponořené ze dvou třetin, přiklopte a zvolna duste asi 1,5 až 2 hodiny doměkka.
Krok 5: Až bude maso měkké, zjemněte šťávu smetanou, přidejte do omáčky kapary a už jenom krátce prohřejte. Podávejte s rýží.








Napsat komentář