🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: týden
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: Na 2–3litrovou sklenici

🍪 Popis

Tenhle recept inspirovaný arménskou kuchyní sází na sílu přírody a funguje na podobném principu jako rychlokvašky

🍓 Ingredience

  • 2–4 malé, max. střední červené řepy, oloupané a nakrájené na kolečka
  • 1/2 malého bílého zelí, nakrájená na klínky
  • 200 g fazolových lusků (nejlépe barevné a tvarové směsi), zbavených konečků i stopek, podle potřeby nakrájených, aby se dobře vešly do sklenice
  • 4 jarní cibulky
  • 1 palička mléčného (nového) česneku, v celku, zbavená kořínků a vnějších obalů
  • 50 g koprových květenství a/nebo nati
  • 50 g nakrájeného čerstvého křenu
  • 2 listy černého rybízu + 2 višňové listy + 1 list vinné révy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3 lžíce vločkové mořské soli nebo 2 vrchovaté lžíce jemně mleté nejodidované mořské soli

🥘 Postup přípravy

1 Většinu řepy dejte na dno sterilizované nahřáté zavařovací/nakládací sklenice (2- až 3litrové, záleží na tom, jak zeleninu skládáte), na ni prokládejte zelí, fazolky, jarní cibulky, česnek a kopr, a veškeré listy a zbylou řepu.

2 V rendlíku přiveďte k varu 1 litr vody s celým pepřem a se solí. Pak nálevem zalijte zeleninu ve sklenici tak, aby bylo všechno ponořené a nahoře zůstaly cca 3cm volné. Uzavřete a nechte stát na teplém místě (25°C) zhruba 2–3 dny, aby začalo kvasit. Potom přesuňte do chladničky (viz Tipy & triky níže). Neotevřené by mělo vydržet několik měsíců. Řepa postupně všechno (nejen ) obarví dorůžova.

☕️ Poznámka

NĚCO NAVÍC
Listy můžete různě kombinovat (nebo použít jenom vinné), pokud nemáte v dosahu žádné chemicky neošetřované ovocné stromy a keře, lze je nahradit například 2–3 snítkami celeru a 1–2 bobkovými listy.

  • Energie839 kcal
  • Bílkoviny34 g
  • Sacharidy161 g
  • Tuky1 g

https://www.apetitonline.cz/recept/kvasena-zelenina




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *