🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: týden
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: Na 2–3litrovou sklenici
🍪 Popis
Tenhle recept inspirovaný arménskou kuchyní sází na sílu přírody a funguje na podobném principu jako rychlokvašky
🍓 Ingredience
- 2–4 malé, max. střední červené řepy, oloupané a nakrájené na kolečka
- 1/2 malého bílého zelí, nakrájená na klínky
- 200 g fazolových lusků (nejlépe barevné a tvarové směsi), zbavených konečků i stopek, podle potřeby nakrájených, aby se dobře vešly do sklenice
- 4 jarní cibulky
- 1 palička mléčného (nového) česneku, v celku, zbavená kořínků a vnějších obalů
- 50 g koprových květenství a/nebo nati
- 50 g nakrájeného čerstvého křenu
- 2 listy černého rybízu + 2 višňové listy + 1 list vinné révy
- 10 kuliček černého pepře
- 3 lžíce vločkové mořské soli nebo 2 vrchovaté lžíce jemně mleté nejodidované mořské soli
🥘 Postup přípravy
1 Většinu řepy dejte na dno sterilizované nahřáté zavařovací/nakládací sklenice (2- až 3litrové, záleží na tom, jak zeleninu skládáte), na ni prokládejte zelí, fazolky, jarní cibulky, česnek a kopr, křen a veškeré listy a zbylou řepu.
2 V rendlíku přiveďte k varu 1 litr vody s celým pepřem a se solí. Pak nálevem zalijte zeleninu ve sklenici tak, aby bylo všechno ponořené a nahoře zůstaly cca 3cm volné. Uzavřete a nechte stát na teplém místě (25°C) zhruba 2–3 dny, aby začalo kvasit. Potom přesuňte do chladničky (viz Tipy & triky níže). Neotevřené by mělo vydržet několik měsíců. Řepa postupně všechno (nejen nálev) obarví dorůžova.
☕️ Poznámka
NĚCO NAVÍC
Listy můžete různě kombinovat (nebo použít jenom vinné), pokud nemáte v dosahu žádné chemicky neošetřované ovocné stromy a keře, lze je nahradit například 2–3 snítkami celeru a 1–2 bobkovými listy.








Napsat komentář