čínská, známá také jako [godži], se používá v celé Číně po staletí jako omlazující . Jde o mrazuvzdorný, opadavý, trnitý keř z čeledi lilkovitých. Dorůstá do výšky až 2 – 3 metry. Na převislých větvích rostou drobné lístky. Květy jsou oboupohlavní, hvězdicovité, drobné. Kvete od června do srpna, květy mají bílo-fialovou barvu. Mezi původní oblasti jejího výskytu patří jižní Čína, Tibet a Mongolsko, postupně se rozšířila i do dalších částí Asie. Rod kustovnice zahrnuje asi 80 druhů

🍪 Popis

Kustovnici lze využít k celkové podpoře našeho organismu, k doplnění vitamínů a minerálů, nebo jen jako zdravou pochutinu, kterou obohatíme svůj jídelníček.

Tradiční čínská medicína (TCM) řadí kustovnici mezi zdroje vitality a dlouhověkosti, je považována za posilující prostředek podporující imunitní systém. V oblastech, kde je kustovnice tradičně pěstována a je součástí běžného jídelníčku, se skutečně traduje nejvyšší průměrný věk dožití místních obyvatel.

Pozitivní vliv kustovnice čínské:

  • posiluje obranyschopnost a imunitu
  • má protinádorové účinky
  • snižuje hladinu škodlivého krevního cholesterolu LDL
  • zpomaluje proces stárnutí – zdroj antioxidantů, ochrana a redukce rizika buněčného poškození volnými radikály, což je jeden z důvodů stárnutí organismu, zpomalení stárnutí kůže a dalších orgánů
  • chrání a posiluje zrak – zlepšuje vidění ve tmě, zmírňuje šeroslepost, léčí zánět spojivek
  • snižuje krevní tlak
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • zlepšuje krvetvorbu – podporuje tvorbu červených i bílých krvinek, působí jako prevence obranyschopnosti organismu
  • pomáhá při chudokrevnosti
  • podporuje zpevnění šlach, nehtů a vlasů
  • působí na regeneraci jaterních buněk, čímž zlepšuje činnost jater
  • zlepšuje funkci ledvin
  • čistí krev
  • podporuje sekreci růstového hormonu
  • zlepšuje paměť
  • podporuje dobré trávení
  • zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií
  • podporuje sexuální funkce – napomáhá sexuální potenci a plodnosti
  • pomáhá při kožním onemocnění

V Číně se konzumují plody kustovnice nejen čerstvé bez další úpravy, ale i sušené, nakládané nebo jako součást masitých pokrmů a polévek. Ze semínek obsažených v plodech goji se lisuje unikátní .

Tradiční je příprava čaje z bobulí i listů a známé je i víno z kustovnice.
U nás se nejčastěji můžeme setkat s kustovnicí sušenou (bobule nebo prášek z plodů) nebo se 100% šťávou z plodů. Sušené plody lze přidávat do různých pokrmů, jako jsou jogurty, , saláty, buchty.

Doporučené dávkování

Jedna hrst plodů denně (20 – 50 g). Hrst plodů si ale rozdělíme do 3 denních dávek. Hrst funguje jako univerzální dávkování pro všechny členy rodiny (dítě = jeho dětská hrst).
Těhotné a kojící ženy by se měly o konzumaci vždy předem domluvit s ošetřujícím lékařem.

Při nadměrném užívání může dojít k projímavým účinkům. Tělo tak reaguje na dostatečné množství vitamínů a minerálních látek v těle a přebytek se snaží vyloučit. V případě průjmu tedy na čas vynechejte konzumaci kustovnice, nebo snižte dávkování.



Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *