Kustovnice čínská, známá také jako goji [godži], se používá v celé Číně po staletí jako omlazující ovoce. Jde o mrazuvzdorný, opadavý, trnitý keř z čeledi lilkovitých. Dorůstá do výšky až 2 – 3 metry. Na převislých větvích rostou drobné lístky. Květy jsou oboupohlavní, hvězdicovité, drobné. Kvete od června do srpna, květy mají bílo-fialovou barvu. Mezi původní oblasti jejího výskytu patří jižní Čína, Tibet a Mongolsko, postupně se rozšířila i do dalších částí Asie. Rod kustovnice zahrnuje asi 80 druhů
🍪 Popis
Kustovnici lze využít k celkové podpoře našeho organismu, k doplnění vitamínů a minerálů, nebo jen jako zdravou pochutinu, kterou obohatíme svůj jídelníček.
Tradiční čínská medicína (TCM) řadí kustovnici mezi zdroje vitality a dlouhověkosti, je považována za posilující prostředek podporující imunitní systém. V oblastech, kde je kustovnice tradičně pěstována a je součástí běžného jídelníčku, se skutečně traduje nejvyšší průměrný věk dožití místních obyvatel.
Pozitivní vliv kustovnice čínské:
- posiluje obranyschopnost a imunitu
- má protinádorové účinky
- snižuje hladinu škodlivého krevního cholesterolu LDL
- zpomaluje proces stárnutí – zdroj antioxidantů, ochrana a redukce rizika buněčného poškození volnými radikály, což je jeden z důvodů stárnutí organismu, zpomalení stárnutí kůže a dalších orgánů
- chrání a posiluje zrak – zlepšuje vidění ve tmě, zmírňuje šeroslepost, léčí zánět spojivek
- snižuje krevní tlak
- snižuje hladinu cukru v krvi
- zlepšuje krvetvorbu – podporuje tvorbu červených i bílých krvinek, působí jako prevence obranyschopnosti organismu
- pomáhá při chudokrevnosti
- podporuje zpevnění šlach, nehtů a vlasů
- působí na regeneraci jaterních buněk, čímž zlepšuje činnost jater
- zlepšuje funkci ledvin
- čistí krev
- podporuje sekreci růstového hormonu
- zlepšuje paměť
- podporuje dobré trávení
- zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií
- podporuje sexuální funkce – napomáhá sexuální potenci a plodnosti
- pomáhá při kožním onemocnění
V Číně se konzumují plody kustovnice nejen čerstvé bez další úpravy, ale i sušené, nakládané nebo jako součást masitých pokrmů a polévek. Ze semínek obsažených v plodech goji se lisuje unikátní olej.
Tradiční je příprava čaje z bobulí i listů a známé je i víno z kustovnice.
U nás se nejčastěji můžeme setkat s kustovnicí sušenou (bobule nebo prášek z plodů) nebo se 100% šťávou z plodů. Sušené plody lze přidávat do různých pokrmů, jako jsou jogurty, müsli, saláty, buchty.
Doporučené dávkování
Jedna hrst plodů denně (20 – 50 g). Hrst plodů si ale rozdělíme do 3 denních dávek. Hrst funguje jako univerzální dávkování pro všechny členy rodiny (dítě = jeho dětská hrst).
Těhotné a kojící ženy by se měly o konzumaci vždy předem domluvit s ošetřujícím lékařem.
Při nadměrném užívání může dojít k projímavým účinkům. Tělo tak reaguje na dostatečné množství vitamínů a minerálních látek v těle a přebytek se snaží vyloučit. V případě průjmu tedy na čas vynechejte konzumaci kustovnice, nebo snižte dávkování.








Napsat komentář