Slyšeli jste už o kuskusu? Předpokládám, že většina z vás už ano a dokonce někteří z vás ho měli možnost i ochutnat. Přesto pro ty, kteří o něm buď vůbec neslyšeli či ho jen viděli a netuší, jak se dají v kuchyni využít ta malinkatá kulatá zrnka, je tento článek. Dozvíte se, z čeho se kuskus vyrábí, jak s ním pracovat a především, jaká je to všestranná surovina při přípravě pokrmů.
🍪 Popis
Co je to kuskus (Kus-kus /Cous-cous)
Říkáte si z čeho vlastně jsou ta malinká drobná zrníčka? Ač by to člověk na první pohled určitě netipnul, jedná se o druh těstovin. Je vyroben z tvrdozrnné pšenice, která se nejdříve zpracovává na krupici a poté se zpracovaná do drobných kuliček. Ty jsou poté napařovány a vysušeny.
Kolébka kuskusu
Původ kuskusu není zcela jistý. Historikové se totiž nemohou dohodnout, kde má kuskus své „kořeny“. Nejčastěji se ale můžeme dočíst, že kuskus je symbolem severní Afriky. A především jsou s ním spjati Marokánci. Dnes už je ale kuskus rozšířen i v ostatních světadílech a dostává se mu čím dál větší popularity.
Nákup kuskusu
Kuskus můžeme nejčastěji nalézt v prodejnách se zdravou či racionální výživou. Už jen z tohoto důvodu si myslím, že proto ještě neprorazil do našich kuchyní v takovém měřítku jako například rýže, ačkoliv má téměř stejné využití jako ona a kterou kupujeme naprosto běžně.
Ale kuskus se dá koupit už i v supermarketech a cena se pohybuje okolo 30 Kč za 500 g.
Druhy kuskusu
Na trhu se můžeme setkat s kuskusem, který se vyrábí z bílé pšenice, která je zbavena obalových vrstev pšenice, a tudíž se přichází o největší množství cenné vlákniny, ale i vitaminů a minerálů.
Proto je lepší celozrnný kuskus, který si všechny tyto látky zachovává. Vyrábí se totiž z celých zrn, proto obsahuje spoustu cenných látek obsažených právě v obalových vrstvách zrna a také vlákninu. Tento kuskus se dá koupit v především v bio kvalitě. Bio celozrnný kuskus je vyrobený z ekologicky pěstované tvrdé pšenice.
Na vás už je, který si vyberete…ať už podle chuťových vlastností či zhlediska zdraví.
Příprava kuskusu
Kuskus má jednu neocenitelnou výhodu při přípravě, a to, že se nemusí vůbec vařit. Stačí ho jen zalít horkou vodou a chvíli počkat než nabobtná. Při nabobtnávání krásně sám změkne.
Základní způsob přípravy
Kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou v poměru 1:2 (2 díly vody na 1 díl kuskusu). Po zalití necháme cca 10 – 15 minut stát, pročechráme vidličkou a buď přímo servírujeme jako přílohu, náplň nebo ho můžeme různě dochutit.
Další ochucení
Kuskus pak už můžete ochutit podle vaší fantazie a podle vašich chutí. Jeho variabilita je velmi široká. Dá se připravovat jak na slano, tak i na sladko. Po velmi rychlé přípravě kuskusu ho lze dále upravovat opékáním, marinováním, dušením s dalšími ingrediencemi, zapékáním…kým ovocem, které okusíme pouze na Vánoce. Je však třeba dbát na to, abychom nekonzumovali datle konzervované kyselinou sírovou!








Napsat komentář