Švédské roštěnky

, , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

používám při vaření často a ráda. Vždy mě udiví, jak malý kousek rybky, který se v jídle navíc úplně ztratí, dokáže prohloubit chuť pokrmu. A to věděly kuchařky už za první republiky – z této doby pochází i recept na švédské roštěnky. Proč právě švédské, to nevím, jisté ale je, že vám křehký plátek masa ve výrazné, ale jemné omáčce bude chutnat.

🍓 Ingredience

  • 4 plátky hovězí roštěné
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 6 lžic oleje
  • 1 cibule
  • 50 g slaniny v celku
  • 3 filátka ančoviček
  • 1 lžíce plnotučné
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce kaparů
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, na malé kostky nakrájejte také slaninu a nechte zatím stranou. Ve velkém hrnci rozpalte na vyšší teplotu.

Krok 2: Plátky roštěné velmi jemně naklepejte, z obou stran osolte, opepřete a přes sítko poprašte moukou, také z obou stran. Takhle připravené maso vložte na rozpálený olej a po obou stranách opečte dohněda, potrvá to asi 5 minut. Opečené maso vyjměte a a dejte stranou.

Krok 3: Do hrnce vsypte cibuli, slaninu a přidejte i ančovičky. Krátce restujte za stálého mícháni, až se lehce zbarví a ančovičky se zcela rozpustí. Opatrně osolte, přidejte lžíci hořčice, krátce ji rozmíchejte ve výpeku a podlijte trochou vody. Uvolněte ze dna hrnce všechny přípečky a vraťte do něj maso i se šťávou, kterou pustilo.

Krok 4: Dolijte vodu tak, aby bylo maso ponořené ze dvou třetin, přiklopte a zvolna duste asi 1,5 až 2 hodiny doměkka.

Krok 5: Až bude maso měkké, zjemněte šťávu smetanou, přidejte do omáčky a už jenom krátce prohřejte. Podávejte s rýží.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/svedske-rostenky-68903




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *