🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Tahle nenáročná úprava vepřového masa se dobře hodí i do horkých letních dní. Lahodná omáčka se stopou bílého vína a voňavým tymiánem je příjemně svěží a žampiony dodají chuť a hmotu navíc, takže vám k nasycení postačí menší kousek masa.
🍓 Ingredience
- 500 g vepřové kotlety bez kosti
- 250 g čerstvých žampionů
- 4 lžíce oleje
- 60 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml bílého suchého vína
- 250 ml vývaru
- 2 stroužky česneku
- 3 snítky tymiánu
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
🥘 Postup přípravy
01.
Žampiony otřete navlhčeným ubrouskem, nakrájejte je na čtvrtiny a nechte chvíli bokem. Vepřovou pečeni nakrájejte na plátky vysoké asi 1 cm, tuk na okraji lehce nařízněte. Z každé strany je osolte a opepřete.
02.
Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej na středně vysokou teplotu. Plátky masa lehce zaprašte z každé strany moukou a vložte je na rozpálený tuk. Opékejte z jedné strany asi 5 minut, až se maso samo uvolní od pánve a opeče do světle hnědé barvy. Obraťte ho a opečte dohněda i z druhé strany, budou mu stačit už jen 3 až 4 minuty. Opečené maso vyndejte na chvíli bokem.
03.
Do pánve přidejte kousek másla (asi polovinu množství v ingrediencích) a žampiony. Osolte, opepřete a opečte je dohněda, často míchejte. Až budou žampiony opečené, přidejte do pánve prolisovaný česnek a ten už jenom krátce promíchejte v horkém tuku.
04.
Do pánve vlijte bílé víno, nechte ho téměř odpařit, míchejte a uvolňujte ze dna pánve chutné přípečky. Až se víno odpaří, přidejte do pánve vývar a vraťte do ní opečené maso i se šťávou, kterou pustilo. Přidejte trochu čerstvého tymiánu a pod pokličkou pomalu duste doměkka, mělo by stačit 20 až 30 minut. Občas maso zkontrolujte a případně dolijte ještě trochu vývaru.
☕️ Poznámka
Tip: Plátky masa můžete před přípravou lehce naklepat, není to ale nutné
Tip: Vývar dodá omáčce tu správnou sílu a chuť. Až se vám nahromadí odřezky masa a zeleniny, připravte si nějaký do zásoby. Sceďte ho a zmrazte v menších porcích, takhle ho budete mít vždy po ruce.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/veprova-pecene-na-zampionech-82149








Napsat komentář