Vepřová pečeně na žampionech

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Tahle nenáročná úprava vepřového masa se dobře hodí i do horkých letních dní. Lahodná omáčka se stopou bílého vína a voňavým tymiánem je příjemně svěží a žampiony dodají chuť a hmotu navíc, takže vám k nasycení postačí menší kousek masa.

🍓 Ingredience

  • 500 g bez kosti
  • 250 g čerstvých žampionů
  • 4 lžíce oleje
  • 60 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 250 ml vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

🥘 Postup přípravy

01.
otřete navlhčeným ubrouskem, nakrájejte je na čtvrtiny a nechte chvíli bokem. Vepřovou pečeni nakrájejte na plátky vysoké asi 1 cm, na okraji lehce nařízněte. Z každé strany je osolte a opepřete.
02.
Ve větší hlubší pánvi rozpalte na středně vysokou teplotu. Plátky masa lehce zaprašte z každé strany moukou a vložte je na rozpálený tuk. Opékejte z jedné strany asi 5 minut, až se maso samo uvolní od pánve a opeče do světle hnědé barvy. Obraťte ho a opečte dohněda i z druhé strany, budou mu stačit už jen 3 až 4 minuty. Opečené maso vyndejte na chvíli bokem.
03.
Do pánve přidejte kousek másla (asi polovinu množství v ingrediencích) a žampiony. Osolte, opepřete a opečte je dohněda, často míchejte. Až budou žampiony opečené, přidejte do pánve prolisovaný česnek a ten už jenom krátce promíchejte v horkém tuku.
04.
Do pánve vlijte , nechte ho téměř odpařit, míchejte a uvolňujte ze dna pánve chutné přípečky. Až se víno odpaří, přidejte do pánve a vraťte do ní opečené maso i se šťávou, kterou pustilo. Přidejte trochu čerstvého tymiánu a pod pokličkou pomalu duste doměkka, mělo by stačit 20 až 30 minut. Občas maso zkontrolujte a případně dolijte ještě trochu vývaru.

☕️ Poznámka

Tip: Plátky masa můžete před přípravou lehce naklepat, není to ale nutné

Tip: Vývar dodá omáčce tu správnou sílu a chuť. Až se vám nahromadí odřezky masa a zeleniny, připravte si nějaký do zásoby. Sceďte ho a zmrazte v menších porcích, takhle ho budete mít vždy po ruce.

🍏 Výživa





Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *