Žitný sodový chléb

, ,

🍪 Popis

Na chleba není třeba žádný čas na kynutí a je spousta skvělých možností, jak ho využít.

🍓 Ingredience

  • 250 g celozrnné mouky
  • 100 g žitné mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 1 velké vejce
  • 300 ml nebo bílého jogurtu
  • 1 lžička soli

🥘 Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 190 stupňů C.

2. Oba druhy mouky, vločky, sodu a 1 zarovnanou lžičku mořské soli dejte do mísy a promíchejte.

3. V jiné míse prošlehejte vejce s podmáslím nebo jogurtem a vidličkou je vmíchejte do moučné směsi. Jamile se těsto začne spojovat, pomoučněnýma rukama ho prohněťte a spojte.

4. Těsto vytvarujte jakou kouli a položte ji na moukou lehce poprášený plech. Povrch bochníčku také poprašte moukou. Rukama zplošte na bochníček zhruba 3 cm vysoký. Nožem na povrchu nakrojte kříže nebo hvězdy asi půl cm hluboké.

5. Pečte ve středu trouby 40 až 45 minut, až se vytvoří pevná kůrka a bude po poklepu na spodní straně znít dutě.

6. Přesuňte ho na drátěnou mřížku a podávejte ještě lehce teplý.

☕️ Poznámka




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *