Domácí sušená rajčata II

, ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 3 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 skleničky

🍪 Popis

Polovina prázdnin je tu a sezona rajčat je v plném proudu. Na sušení se hodí masitější odrůdy (hodně dužiny, málo semínek), ale použít můžete prakticky jakákoliv. Tak směle do toho!

🍓 Ingredience

  • 1 kg rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • 4 plody
  • 4 snítky čerstvé bazalky
  • 600 ml olivového oleje

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Správně se rajčata suší několik dní na slunci, toho se ale letos v dostatečné míře asi nedočkáme. Takže si zapněte troubu na 180 °C.

Krok 2: Rajčata rozpulte a vydlabejte z nich všechna – ta můžete spotřebovat třeba na . Poloviny pak narovnejte na plech vyložený pečicím papírem řezem nahoru. Lehce osolte. Vložte do trouby.

Krok 3: Samotné sušení trvá podle masitosti odrůdy asi 3 hodiny. Troubu každých asi 20 minut na 2 minuty otevřete, aby mohla uniknout vlhkost, a teplotu vždy o 20 °C snižte. Když jste na 120 °C a rajčata stále nejsou suchá podle vašich představ, pečte dál, ale teplotu už nesnižujte.

Krok 4: Hotová jsou, když ztratí polovinu až dvě třetiny původní vlhkosti, záleží, jak moc hutná je chcete. Do každé skleničky (200 ml) dejte stroužek česneku, jeden plod kapary a pár lístků bazalky.

Krok 5: Pak ji naplňte zchladlými nasušenými rajčaty a nakonec zalijte olivovým olejem. Skleničky pevně uzavřete. Zavařovat už není potřeba, takto uschovaná rajčata vydrží zhruba rok.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *