Domácí zmrzlinový dort ze sušenek

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství:  22 cm průměr formy

🍪 Popis

Děti samozřejmě potěší, když je za vysvědčení vezmete na zmrzlinu. Konec školního roku si ale žádá něco speciálního. Dort znamená opravdovou oslavu a ten zmrzlinový se rozhodně potká s nadšením. Výroba zabere asi 15 minut – stihnete ho připravit ještě dnes večer.

🍓 Ingredience

  • 220 g kakaových sušenek
  • 60 g másla
  • 800 ml vanilkové zmrzliny
  • 800 ml čokoládové zmrzliny
  • máslo na vymazání

Na čokoládovou omáčku

  • 200 ml 30% smetany ke šlehání
  • 100 g čokolády na vaření

Na zdobení

  • 80 g čokoládových bonbonů

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Dortovou formu velmi zlehka vymažte máslem a vyložte papírem na pečení (díky máslu papír krásně přilne ke stěnám). Rozpusťte máslo.

Krok 2: Do mixéru nasypejte (my jsme použili Oreo) a rozmixujte na jemnou drť. Přibližně čtvrtinu drobečků odsypejte stranou. Ke zbytku v mixéru přidejte rozpuštěné máslo a ještě jednou krátce promixujte. Sušenkovou hmotu vsypejte do dortové formy, pečlivě upěchujte do stejně vysoké vrstvy po celém dně a vložte asi na 15 minut do mrazničky. Zároveň z mrazničky vyndejte čokoládovou zmrzlinu a nechte ji chvíli povolit.

Krok 3: Po čtvrthodině sušenková vrstva v mrazničce zpevní a naopak povolí. Povolenou zmrzlinu naneste na sušenkový korpus a pečlivě uhlaďte. Povrch posypejte odloženými sušenkami, obrácenou stranou lžíce je jemně vmáčkněte do zmrzliny a dort znovu vložte na 15 minut do mrazničky. Zároveň z ní vyndejte vanilkovou zmrzlinu a nechte ji povolit.

Krok 4: Po další čtvrthodině naneste do formy povolenou vanilkovou zmrzlinu, povrch uhlaďte a vraťte do mrazničky alespoň na hodinu. Před podáváním nechte dort chvíli povolit. Odstraňte boky dortové formy, opatrně sloupněte papír a dort přeložte na servírovací tác: půjde to snadno, sušenkový korpus zpevní a celý dort unese.

Krok 5: Na čokoládovou omáčku přiveďte v rendlíku smetanu k bodu varu. Stáhněte ji z ohně, přidejte nalámanou čokoládu a nechte minutku stát. Poté lžící vymíchejte do hladké a lesklé hmoty.

Krok 6: Těsně před podáváním ozdobte povrch čokoládovými kuličkami, sušenkami nebo ovocem a přidejte tekutou čokoládovou omáčku. Dort krájejte suchým nahřátým nožem. Spodní sušenkový korpus bude klást mírný odpor, zvlášť při krájení prvního kousku. Buďte trpěliví nebo použijte zoubkovaný nůž.

☕️ Poznámka

Tip: Experimentovat můžete s druhem sušenek do korpusu (skvělé jsou karamelové i jemné máslové), příchutěmi zmrzliny i se zdobením. Čokoládové sušenky s mléčnou náplní, vanilková a čokoládová zmrzlina a čokoládová omáčka jsou ale naprostá sázka na jistotu.

Tip: Dáváte přednost lehčím ovocným zmrzlinám? Udělejte si domácí sorbet bez zmrzlinovače: jahodový sorbet s bezinkovým sirupem nebo meruňkový sorbet se špetkou kardamomu.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *