Hlíva na paprice

, , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 porce

🍪 Popis

O příznivých účincích hlívy na organismus se ví celá staletí a potvrzují je i nejnovější výzkumy. Můžete ji užívat v tabletách, jsou ale i chutnější způsoby, jak ji využít. Hlíva na paprice bude hotová za půl hodiny: večeře, na které si pochutnáte, a ještě prospějete svému zdraví. Skvěle se k ní hodí domácí špecle

🍓 Ingredience

  • 1 cibule
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce oleje
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička paprik
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 lžičky soli

🥘 Postup přípravy

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, hlívu otřete navlhčeným ubrouskem a nakrájejte na proužky. V menším hrnci rozpalte na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10), vsypejte cibuli, osolte, opepřete a za občasného míchání ji opečte dozlatova.

Až začne zlátnout, přidejte k ní i špetku kmínu a hlívu a také je krátce opečte, postačí 2-3 minuty. Míchejte opatrně, ať nerozlámete křehké kloboučky. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypejte mletou papriku a krátce ji rozmíchejte v tuku. Zalijte vývarem, vraťte na oheň a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na velmi mírný a hlívu poduste do měkka, potrvá to asi 20 minut.

Podle chuti vmíchejte k téměř hotové hlívě asi 1 dcl sladké smetany a společně prohřejte. Já mám ráda sytou barvu omáčky bez smetany a svěžejší chutě, proto k ní až na talíři přidám kopeček husté zakysané smetany. Jako příloha postačí těstoviny nebo čerstvé . Výborně se k ní ale hodí domácí špecle, budou hotové, než hlíva změkne.

☕️ Poznámka

Tip: Společně s mletou paprikou vmíchejte do základu lžíci ajvaru nebo podobné zeleninové pasty, jídlo bude ještě bohatější. Vývaru přidejte jenom tolik, aby byla hlíva lehce podlitá. Omáčka se nezahušťuje moukou, a pokud přidáte vývaru moc, uvaříte spíš polévku.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *