🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 porce
🍪 Popis
O příznivých účincích hlívy na organismus se ví celá staletí a potvrzují je i nejnovější výzkumy. Můžete ji užívat v tabletách, jsou ale i chutnější způsoby, jak ji využít. Hlíva na paprice bude hotová za půl hodiny: večeře, na které si pochutnáte, a ještě prospějete svému zdraví. Skvěle se k ní hodí domácí špecle
🍓 Ingredience
- 1 cibule
- 200 g hlívy ústřičné
- 2 lžíce oleje
- 200 ml hovězího vývaru
- 1 lžička paprik
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 špetka pepře
- 1/2 lžičky soli
🥘 Postup přípravy
Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, hlívu otřete navlhčeným ubrouskem a nakrájejte na proužky. V menším hrnci rozpalte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10), vsypejte cibuli, osolte, opepřete a za občasného míchání ji opečte dozlatova.
Až začne cibule zlátnout, přidejte k ní i špetku kmínu a hlívu a také je krátce opečte, postačí 2-3 minuty. Míchejte opatrně, ať nerozlámete křehké kloboučky. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypejte mletou papriku a krátce ji rozmíchejte v tuku. Zalijte vývarem, vraťte na oheň a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na velmi mírný a hlívu poduste do měkka, potrvá to asi 20 minut.
Podle chuti vmíchejte k téměř hotové hlívě asi 1 dcl sladké smetany a společně prohřejte. Já mám ráda sytou barvu omáčky bez smetany a svěžejší chutě, proto k ní až na talíři přidám kopeček husté zakysané smetany. Jako příloha postačí těstoviny nebo čerstvé pečivo. Výborně se k ní ale hodí domácí špecle, budou hotové, než hlíva změkne.
☕️ Poznámka
Tip: Společně s mletou paprikou vmíchejte do základu lžíci ajvaru nebo podobné zeleninové pasty, jídlo bude ještě bohatější. Vývaru přidejte jenom tolik, aby byla hlíva lehce podlitá. Omáčka se nezahušťuje moukou, a pokud přidáte vývaru moc, uvaříte spíš polévku.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-vegetarianske-hliva-na-paprice-je-chutna-rychle-hotova-a-navic-nakopne-imunitu-87334








Napsat komentář