Hovězí po burgundsku

, , , , ,

🍽️ Množství: neuvedeno

🍪 Popis

Hovězí po burgundsku je oblíbené snad po celém světě a jeho příprava má několik variant. My se dnes podíváme na variantu z kuchařky Julie Child. Kromě kvalitního hovězího masa budete potřebovat i kvalitní dobré červené víno:-).

🍓 Ingredience

  • 1,5 kg hovězího masa
  • 170 g špeku nebo slaniny, nakrájené na proužky
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 mrkev, nakrájená na kolečka
  • 1 cibule, nakrájená na proužky
  • 1 lžička soli
  • čerstvě
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 950 ml červeného vína
  • 700 ml silného hovězího vývaru
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • půl lžičky tymiánu
  • 750 g šalotek
  • 100 g másla
  • bouquet garni (4 snítky petrželky, 1 bobkový list, 2 snítky tymiánu svázané v gáze)
  • 500 g žampionů

🥘 Postup přípravy

Proužky špeku 10 minut povaříme v horké vodě, pak je slijeme a osušíme.

zahřejeme v hrnci, špek opečeme, pak jej vyndáme a dáme stranou. Maso si nakrájíme na 5×5 cm veliké kostičky. Olej v hrnci rozpalíme na max a jen po kouscích v něm opékáme dokonale odblaněné a osušené maso. Pak ho vyjmeme a dáme ke slanině. Troubu rozpálíme na 230 °C.

V hrnci na oleji osmahneme dohněda a cibuli. Maso a slaninu vrátíme zpět do hrnce, zaprášíme moukou, solí a pepřem. Hrnec vložíme nezakrytý na čtyři minuty do trouby. Maso promícháme a po dalších čtyřech minutách ho vyjmeme z trouby. Teplotu snížíme na na 160 °C.

Do hrnce vlijeme víno a tolik vývaru, aby bylo maso jen tak tak zakryté. Přidáme protlak, prolisovaný česnek, . Přivedeme k varu a pak vložíme do spodní části trouby. Tekutina v hrnci by měla celou dobu jemně probublávat. Za 3 až 4 hodiny budeme mít hotovo – až půjde maso nakrájet vidličkou.

Na cibulky si oloupeme šalotky a rozdělíme je na dílky podle toho, jak narostly. Na pánev dáme máslo a až začne v pánvi bublat, vhodíme cibulky a na mírném ohni je opékáme 10 minut. Průběžně je otáčíme, aby zhnědly ze všech stran.

Zalijeme je tekutinou, přidáme bylinkový balíček, zakryjeme a necháme táhnout 40 až 50 minut. Pokud se tekutina do té doby vyvaří, přilijeme trochu vody, aby se cibulky nespálily. Bylinky vyjmeme a můžeme podávat.

Na žampionové soté si rozpálíme v pánvi olej s máslem. Až zpění, vhodíme na větší kusy nakrájené a cibulku. Za stálého míchání opékáme asi 4 minuty. Až houby zhnědnou, dochutíme je solí a pepřem.

Hovězí po burgundsku můžeme podávat s bagetou, knedlíkem nebo šťouchanými bramborami.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *