Bylinky na kuchyňském okně neslouží jen při vaření, ale přinášejí i čerstvou vůni a svěží půvab. Určitě chcete, aby vypadaly dobře, oškubané usychající větvičky raději vyměníte za nový zelený květináč. Koriandr vám ale v květináči poskytne dekoraci na celý rok.
🍪 Popis
Koriandr setý (Coriandrum sativum) roste planě ve Středomoří, jako koření je pěstován pod dlouhá tisíciletí, byl známý už ve starověkém Egyptě i Indii. Je zvláštní, že i když se této jednoleté bylince u nás daří docela dobře, její používání v kuchyni jsme si moc neosvojili. Že by Češi neměli chuťové buňky na voňavé francouzské omáčky a pečeně? Vysejte si koriandr do květináče a vyzkoušejte jeho lístky i semínka, určitě si ho oblíbíte. Je to koření voňavé a chutné, ale také léčivé. Listy koriandru jsou bohaté na vitamin A, B1, B2, C. Obsahují však i další léčivé látky, které prospívají trávení, ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťují tak tělo. Také semena jsou používána například na přípravu čaje pro zlepšení chuti k jídlu a proti nadýmání.
Snadné pěstování na okně
Koriandr patří mezi miříkovité rostliny, je tedy příbuzný kopru, fenyklu, anýzu, celeru, mrkve, petržele, ale také jedovatého bolehlavu i bolševníků, z nichž zejména druhy k nám zavlečené jsou úporné invazivní plevely. Všechny tyhle se snadno vysemeňují a rychle rostou, jejich vegetační období je krátké. Stejně tak je na tom koriandr. Semínka zasetá do vlhké výživné zeminy vyklíčí za pár dnů a za tři týdny už můžete trhat spodní široké lístky podobné listové petrželi. Když je chcete sklízet pro vaření delší dobu, zaštipujte vrcholky, ženoucí do vysoké lodyhy s budoucím květem. Ostatně právě tyhle vrcholové čerstvé lístky jsou nejaromatičtější a jejich vůni a sladce hořkou chuť oceníte jako koření listových salátů, pomazánek, polévek, na ryby. Do květináče vysévejte semínka hustě, rostlinky nemusíte protrhávat, po dvou třech měsících se růst zastaví a než začnou listy uvadat, můžete si vysít do nového květináče novou zásobu.
Koriandr na zahrádce
Z koriandru se spotřebovává vše kromě květů. Pokud ovšem chcete sklízet semínka nebo dokonce silný kořen, potřebují rostliny hlubší půdu. Na zahrádce vysejte do řádků koriandr řídce a po vzejití ho ještě vyjednoťte podobně jako mrkev. Vysévejte na jaře na slunné stanoviště a nechte pak rostliny narůst do květu. V létě je můžete jednou za měsíc přihnojit organickým hnojivem. Zralá semínka z okolíků jednoduše vytřepete a necháte uschnout. Kořen se sklízí co nejpozději, když ztuční a připomíná pak tenký ocásek křenu. Semena zlatohnědé barvy voní po švestkách a pomerančích a také trochu peprmintově. Koriandr se používá do nakládacích směsí koření na houby, okurky a hlavně na červenou řepu. Při uzení dodá masu i klobásám příjemné aroma a potlačí kouřovou vůni. Koření se jimi pravá receptura na norimberské kyselé zelí. Zajímavé je, že koriandr patří také do klasického receptu na rajskou a houbovou smetanovou omáčku. Drcený koriandr se přidává také do chleba a do perníků. Indická kuchyně využívá hojně i kořene, drcená semena jsou jednou ze základních ingrediencí kterékoliv směsi kari.








Napsat komentář