Tato oblíbená se svým růžovo-oranžovým masem obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin a bílkovin.

🍪 Popis

se vyskytuje především v Severním Atlantiku a řekách okolo něj. Jelikož jsou ale vody čím dál více znečištěné, počty volně žijících lososů se snižují. Naopak je úspěšně chován v umělých chovech v Norsku, Irsku a Skotsku. Díky těmto umělým chovům je losos dostupný v dobré kvalitě po celý rok. Losos může dorůstat až 1,5 m a vážit až 35 kg. Losos se narodí jako sladkovodní ryba, ale ještě jako mladý odplouvá do moře.

Nejdůležitější živiny:

Losos je jedním z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin.

  • vitamín A
  • vitamín B12
  • vitamín D
  • vitamín E
  • bílkoviny
  • kyselina listová
  • omega-3 mastné kyseliny
  • sodík
  • draslík
  • vápník

Losos je ideální ryba do diety. Mastné kyseliny, které losos obsahuje, jsou naopak nezbytné pro zdraví, protože si tělo tyto tuky nedokáže samo vyrobit.

Výživové hodnoty na 100 g:

  • Energie – 842 kJ
  • Složení – 65,5 %, Bílkoviny 19,9 %, Tuky 13,6 %
  • Cholesterol – 44 mg
  • Mastné kyseliny – nenasycené 3214 mg

Losos má svoji velice specifickou výraznou chuť a jeho maso je velice jemné. Je jednoduchý na přípravu a můžete ho smažit, připravit na páře, grilovat nebo jen vařit.

Hlavní výhody pravidelného konzumování lososa:

  • posiluje kardiovaskulární systém
  • hlídá hladinu cholesterolu
  • zlepšuje trávení
  • pomáhá tělu spalovat tuky

Věděli jste, že losos dokáže plout až 100 km za den
a během cesty nepřijímá žádnou potravu?



Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *