Máslo se připravuje z čerstvé smetany, a aby mohl výrobek nést označení máslo, musí obsahovat vysoký podíl mléčného tuku.

🍪 Popis

Vitamíny

Máslo obsahuje kromě mléčného tuku také laktózu, kyselinu mléčnou, bílkoviny, soli, karoteny a vitamíny A, D, E a K, které jsou rozpustné v tucích.

Náhražka másla

Tyto výrobky maní velký podíl vody a obsahují emulgátory. Jsou označovány jako máslíčko, raníčko nebo „s máslovou příchutí“.

Druhy másel

Stolní máslo

je z mrazírenské zásoby, má menší zásobu vitaminů, rychleji podléhá žluknutí a oxidačním změnám.

Tradiční máslo

je klasický produkt s chutí a vůní smetany.

je vhodné pro lidi s intolerancí na mléčné výrobky, protože při přepuštění se mléčné bílkoviny zbavuje.

Jak skladovat máslo

Máslo skladujte při teplotě 2 – 8 ⁰C. Můžete ho i zamrazit. Pozor však dávejte po rozmrazení, aby nežluklo.

Vaření

Zase něco poznatků z archeologických nálezů: v pravěku (a v následujících stoletích) bývaly kaše a mléčné polévky velmi mastné.

Křesťanští misionáři, kteří cestovali do střední části Sibiře, popisují roku 1253 tradiční místní kvašený nápoj – kumys, jenž se podával s pořádnou hroudou másla plavajícího na povrchu. Dnes se tomuto druhu říká aryylach kumys.

Ve středověku a raném novověku sloužilo máslo ke smažení, dušení i opékání, a navíc bylo nezbytnou surovinou do těst a kaší.

V našich zemích dalo máslo název mnoha jídlům: máslovým koláčům, máslové kaši, máslovému těstu, máslové polévce, máselník pak znamená koláč z těsta potřeného máslem a posypaného škvarky, cukrem a skořicí.

Ghí, neboli přepuštěné máslo, je indický vynález (opět!), a Slované, kteří migrovali z Indie do míst dnešní České republiky, je používali už během 11. století (a dost možná daleko dříve, pokud vezmeme v potaz Sámovu říši).

V Číně během dynastie Tang, tedy již v době buddhismu, bylo přepuštěné máslo symbolem zdokonalené Buddhovy duše.

Přepuštěné máslo mělo dokonce větší hodnotu než . Nejdražší máslo bylo májové, od dobytka, který se zjara pásl ve volné přírodě.



Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *