🕒 Doba přípravy: 45 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední

🍓 Ingredience

🥘 Postup přípravy

1. Ostružiny operte a rozmixujte tak dohladka, jak to jen půjde. Pak doporučujeme směs propasírovat – je to sice otrava, ale hladký za to stojí. Do hladké ostružinové dřeně vsypte cukr, stačí v poměru 2:1 ve prospěch ostružin, dávkujte ho ale i podle sladkosti plodů. Promíchejte a nechte směs odstát pár hodin nebo i přes noc, aby se cukr částečně rozpustil.

2. Na plotnu připravte pánev a naběračkou do ní vlijte asi 400 ml směsi. Vařte na středním ohni a občas promíchejte. Mezitím vypařte sklenice. Asi za 20 minut by džem měl být zhoustlý (záleží na velikosti pánve a na tom, zda džem máte raději tekutější, nebo pořádně pevný), zkuste ho kápnout na namražený talířek. Pokud kapka rychle ztuhne, je čas na přesun do sklenic. S naplněnými sklenicemi pokračujte, jak jste zvyklí – někdo je jen otočí dnem vzhůru a nechá vychladnout, jiný pro jistotu zavařuje.

☕️ Poznámka

epotřebujete nic jiného než a cukr, přidávejte pouze u ovoce, které ho má přirozeně málo. Ostružiny (ale i meruňky, nebo jahody) ho nepotřebují, trochu ho dejte pouze k velmi přezrálým plodům. ¨

ASI 1 LITR DŽEMU ODLEŽENÍ PŘES NOC

https://www.igurmet.cz/recepty/ovoce/nejlepsi-ostruzinovy-dzem-8218/




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *