Pappardelle s králičím ragú

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1,5 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 5 porcí

🍪 Popis

Tenhle toskánský recept jsem nedávno vyzkoušela poprvé a okamžitě se zařadil mezi ty nejoblíbenější. V Itálii se obvykle připravuje z chuťově výraznějšího zajíce, ale i s běžnějším králíkem chutná výborně. Lahodnou omáčku dotáhne k dokonalosti trocha smetany a .

🍓 Ingredience

  • 1 polovina králíka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 120 ml bílého vína
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře

K PODÁVÁNÍ

  • 500 g těstovin
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce hladkolisté petržele

🥘 Postup přípravy

01.
Oloupanou a řapíky celeru nakrájejte na opravdu drobné kostičky. Ve větším hrnci s nepřilnavým dnem, do kterého se vám vejdou všechny části králíka, rozpalte . Králíka rozdělte na porce, osolte, opepřete a opečte z obou stran dohněda

02.
Králíka na chvíli vyjměte a do uvolněné pánve vsypejte zeleninu. Také ji osolte a opékejte asi 5 minut, až změkne a rozvoní se. Přidejte prolisovaný česnek, a rajčatový protlak a ještě minutku opékejte. Přilejte víno a za stálého míchání ho nechte téměř odpařit.

03.
Do hrnce vraťte maso a podlijte ho vývarem tak, aby bylo ponořené zhruba ze dvou třetin. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste podle velikosti a stáří králíka asi 60-75 minut, až bude maso zcela měkké.

04.
Porce masa dejte na chvíli bokem a dokončete omáčku. Zesilte plamen a nechte ji zredukovat zhruba na polovinu. Mezitím oberte maso a pomocí dvou vidliček ho natrhejte na silnější vlákna. Maso přidejte do omáčky, stáhněte plamen, přidejte smetanu a hořčici a už jenom krátce společně prohřejte.

05.
Tohle jídlo se nejčastěji servíruje se širokými nudlemi pappardelle. Uvařte je podle návodu na obalu, sceďte a trochu vody z těstovin si nechte na případné zředění omáčky. Uvařené těstoviny promíchejte s horkým králičím ragú a ihned podávejte. Na talíři posypejte strouhaným parmazánem a petrželovou natí.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-masa-pappardelle-s-kralicim-ragu-87034




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *