🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1,5 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 5 porcí
🍪 Popis
Tenhle toskánský recept jsem nedávno vyzkoušela poprvé a okamžitě se zařadil mezi ty nejoblíbenější. V Itálii se obvykle připravuje z chuťově výraznějšího zajíce, ale i s běžnějším králíkem chutná výborně. Lahodnou omáčku dotáhne k dokonalosti trocha smetany a hořčice.
🍓 Ingredience
- 1 polovina králíka
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 120 ml bílého vína
- 400 ml kuřecího vývaru
- 100 ml 33% smetany ke šlehání
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička soli
- 1 špetka pepře
K PODÁVÁNÍ
- 500 g těstovin pappardelle
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 3 lžíce hladkolisté petržele
🥘 Postup přípravy
01.
Oloupanou mrkev a řapíky celeru nakrájejte na opravdu drobné kostičky. Ve větším hrnci s nepřilnavým dnem, do kterého se vám vejdou všechny části králíka, rozpalte olej. Králíka rozdělte na porce, osolte, opepřete a opečte z obou stran dohněda
02.
Králíka na chvíli vyjměte a do uvolněné pánve vsypejte zeleninu. Také ji osolte a opékejte asi 5 minut, až změkne a rozvoní se. Přidejte prolisovaný česnek, tymián a rajčatový protlak a ještě minutku opékejte. Přilejte víno a za stálého míchání ho nechte téměř odpařit.
03.
Do hrnce vraťte maso a podlijte ho vývarem tak, aby bylo ponořené zhruba ze dvou třetin. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste podle velikosti a stáří králíka asi 60-75 minut, až bude maso zcela měkké.
04.
Porce masa dejte na chvíli bokem a dokončete omáčku. Zesilte plamen a nechte ji zredukovat zhruba na polovinu. Mezitím oberte maso a pomocí dvou vidliček ho natrhejte na silnější vlákna. Maso přidejte do omáčky, stáhněte plamen, přidejte smetanu a hořčici a už jenom krátce společně prohřejte.
05.
Tohle jídlo se nejčastěji servíruje se širokými nudlemi pappardelle. Uvařte je podle návodu na obalu, sceďte a trochu vody z těstovin si nechte na případné zředění omáčky. Uvařené těstoviny promíchejte s horkým králičím ragú a ihned podávejte. Na talíři posypejte strouhaným parmazánem a petrželovou natí.








Napsat komentář