🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 25 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 forma o průměru 21 cm
🍪 Popis
Cheesecake je velice oblíbený dezert, proto je nejvyšší čas ochutnat jeho slanou verzi! Se špenátem, semínky a zakysanou smetanou se bude hodit nejen jako originální večeře, ale i nápadité pohoštění pro návštěvy, případně jako sváteční dort pro ty, kdo nemají rádi sladké.
🍓 Ingredience
Na korpus:
- 30 g loupaných slunečnicových semínek
- 20 g parmezánu
- 120 g pohankové mouky
- 80 g másla
- 1 špetka soli
Na náplň:
- 100 g baby špenátu
- 200 ml 15% zakysané smetany
- 500 g ricotty
- 2 lžičky čerstvého tymiánu
- 1 lžička sušeného česneku
- 3 vejce
- 2 špetky soli
Navíc:
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce piniových semínek
- 2 g másla na vymazání
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a boky vytřete máslem. Slunečnicová semínka s parmezánem rozmixujte najemno. Do mixéru přisypejte pohankovou mouku, špetku soli a na kostičky pokrájené máslo. Mixujte, dokud se nezačnou tvořit hrudky. Vzniklou směs rovnoměrně rozprostřete na dno dortové formy a umačkejte. Korpus vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut předpékejte.
Krok 2: Připravte si náplň. Špenát rozmixujte se zakysanou smetanou pokud možno do hladké směsi. Smíchejte ji s ricottou, tymiánem, česnekem a solí. Až nakonec zlehka vmíchejte rozšlehaná vejce. Směs už dále nešlehejte – vzduch by mohl způsobit, že by cheesecake praskl.
Krok 3: Náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby ztlumené na 170 °C. Pečte 75 minut. Nechte zcela zchladnout a poté vyjměte z rámu formy.
Krok 4: Piniová semínka nasucho opečte na pánvi a rozdrťte. Pak je promíchejte s najemno nakrájenou pažitkou a olejem a touto směsí cheesecake lehce ozdobně přelijte.








Napsat komentář