🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Tahle polévka není příliš fotogenická, dejte jí ale šanci, věřím, že si vás získá skvělou a povědomou chutí. Zahřeje a zasytí, při přípravě zužitkujete všechny zbytky staršího chleba a kořenové zeleniny, a když ji zjemníte kapkou smetany… Sami uvidíte.
🍓 Ingredience
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 2 stroužky česneku
- 2 krajíce staršího chleba
- 1 l vývaru
- 150 ml smetany
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce jablečného octa
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 lžička soli
- 1 špetka mletého černého pepře
- 1 hrst zelené natě na ozdobu
Na krutony
- 3 krajíce staršího chleba
- 1 lžíce sádla
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Omyjte a oloupejte kořenovou zeleninu a nakrájejte ji na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno a starší chléb na větší kostky.
Krok 2: V hrnci rozehřejte na vyšší teplotu lžíci sádla a přidejte všechnu nakrájenou zeleninu. Osolte, opepřete a za stálého míchání krátce opečte, postačí dvě tři minuty.
Tip: Sádlo dodá polévce další vrstvu chuti, můžete ho ale nahradit rostlinným olejem.
Krok 3: K opečené zelenině prolisujte česnek, přihoďte kostičky chleba a už jenom krátce promíchejte v horkém tuku. Zalijte vývarem a zvolna vařte asi 15 až 20 minut. Poté polévku rozmixujte dohladka a dochuťte: přidejte lžíci jablečného octa a můžete přidat ještě stroužek prolisovaného česneku.
Tip: Do polévky dejte s vývarem i kousek mraženého libečku, chuť polévky výrazně pozvedne. Máte-li rádi hustší polévky, přidejte krajíc chleba navíc.
Krok 4: Na zjemnění vmíchejte do polévky trochu smetany a velice krátce prohřejte. Podávejte ihned, s hrstičkou chlebových krutonů a lžící nasekaných zelených natí pažitky nebo petrželky.
Tip: Místo smetany přidejte do polévky rozkvedlané vajíčko nebo ji přímo na talíři ozdobte lžičkou husté zakysané smetany.
Krok 5: Na chlebové krutony nakrájejte starší chléb ostrým nožem na stejně velké kostičky. Na pánvi rozehřejte lžíci sádla a za občasného míchání opečte chléb dozlatova. Hotové krutony nechte okapat na kuchyňském ubrousku.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/zimni-chlebova-polevka-se-smetanou-77339








Napsat komentář