🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 porcí
🍪 Popis
Tahle (názvu navzdory) česká klasika potěší. Šťavnaté maso, barevná mozaika náplně a silná šťáva tvoří kombinaci, která zahřeje na těle i na duši. U masa ale vsázejte raději na kvalitu než na kvantitu – to nejlepší poznáte podle symbolu biolistu nebo biozebry. Klidně pak kupte levnější zadní hovězí než tradiční roštěnou, při správném naklepání a dušení také krásně zkřehne.
🍓 Ingredience
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Plátky masa (dala jsem kýtu, ale hodí se i roštěnec, který není třeba tolik naklepávat) rozložte mezi dva pláty potravinářské fólie (maso se díky ní nelepí ani netrhá) a z obou stran vyklepejte dotenka. Osolte, opepřete a potřete hořčicí.
Krok 2: Na každý plátek položte čtvrtku vařeného vajíčka, půlku okurky, půlku nožičky párku nebo kousek klobásy, klínek cibule a špalíček špeku. Zbylou cibuli a špek použijete do omáčky. Maso pevně smotejte a zafixujte provázkem nebo párátkem.
Krok 3: Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo a závitky na něm ze všech stran zprudka orestujte, aby se maso zatáhlo. Vyndejte stranou a ve výpeku opečte veškerou zbylou cibuli a špek pokrájené na kostičky, přihodit můžete i vařené vejce či okurku.
Krok 4: Poprašte paprikou, do hrnce vraťte maso, zalijte do poloviny vodou nebo vývarem, osolte a pod pokličkou duste doměkka asi hodinu až dvě podle typu masa. Čas od času zkontrolujte, jestli je v hrnci dostatek tekutiny, a závitky otočte.
Krok 5: Jestli chcete omáčku hustší, na závěr maso odložte do tepla, do šťávy přidejte mouku rozmíchanou v trošce vody a za občasného míchání ještě 10 minut povařte. Opepřete a dochuťte lákem od okurek. Podávejte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.








Napsat komentář