🕒 Doba přípravy: 30 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 2 porce

🍓 Ingredience

Omáčka:

  • šalotka 2 kusy
  • hovězí 250 mililitrů
  • hladkolistá 2 lžíce
  • máslo 50 gramů (studené)

🥘 Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 160 °C. V pánvi rozpalte olej a maso na něm opečte 1,5 minuty z každé strany a pak 30 vteřin na bocích. ihned přemístěte do vyhřáté trouby a pečte 16 minut, dokud teplota uvnitř masa není 46 °C. Vyndejte z trouby, osolte, opepřete a zabalte do alobalu. Nechte odpočinout 10 – 12 minut, dokud se teplota nevyšplhá na 58 °C.

2. Zatímco steak odpočívá, připravte omáčku: šalotku nasekejte nadrobno, žampiony na tenké plátky, nadrobno. V pánvi rozpalte máslo a šalotku na něm orestujte. Přidejte žampiony, opečte a zalijte vývarem, Vmíchejte tymián, osolte, opepřete a vařte asi 2 minuty. Nakonec vmíchejte studené máslo a ihned podávejte.

☕️ Poznámka

Steak pojmenovaný po spisovateli Françoisi Reném de Chateaubriandovi se vždy podává jako porce pro dva. Domácí příprava je trochu dobrodružná a její úspěch závisí na tom, zda uvnitř trefíte správnou teplotu. Když dodržíte uvedené časy, mělo by to vyjít. Jistotu ale máte jen s teploměrem.

https://www.igurmet.cz/recepty/maso/hovezi-maso/hovezi-svickova/filet-chateaubriand-7121/




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *