🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 den
🍽️ Množství: 2 litry
🍪 Popis
Tato šťáva se nevaří, květy se louhují zastudena. V nápoji tak zůstane zachováno maximální množství cenných látek. Výborná prevence před nachlazením i jako přísada do nápojů, dresinků a dochucení pokrmů.
🍓 Ingredience
- 20 velkých květů bezinek
- 2 biocitrony, omyté a nakrájené
- 1,5 kg cukru krupice (podle chuti, na uvedené 2 l vody optimálně 1–2 kg)
- 1–2 lžíce kyseliny citronové
🥘 Postup přípravy
1 Převařte a nechte vychladnout dva litry vody. Zastřihněte stonky, květy důkladně vyperte ve studené vodě, zbavte všech nečistot a nechte je okapat. Omyjte citrony a nakrájejte je na plátky
2 Květy vložte do čisté sklenice na zavařování, skleněné mísy či džbánu. Přidejte citrony, zalijte vychladlou vodou, přikryjte utěrkou a nechte stát 24 hodin v chladnější místnosti.
3 Přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou nebo látkovou plenkou. Ze zachycených květů vymačkejte všechnu tekutinu. Vsypte cukr a kyselinu citronovou a míchejte do úplného rozpuštění cukru; trvá to asi 15 minut. Plňte do sterilních suchých lahví, zazátkujte a uložte v chladničce. Čerstvá šťáva vydrží 7–10 dní.








Napsat komentář