🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 10 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 skleniček

🍪 Popis

Jestli máte to štěstí a narazili jste v horách na , nasbírejte si alespoň malou bandasku vitaminy nabitých bobulek a uchovejte si je ve snadném džemu i na zimu. Brusinky navíc obsahují kyselinu benzoovou, která působí proti kvasinkám a plísním, takže je ani není třeba sterilovat.

🍓 Ingredience

Na

  • 250 g cukru krupice
  • 180 ml vody
  • 500 g čerstvých brusinek

Dle chuti

  • 1 svitek
  • 1 kousek citronové kůry

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Skleničky a víčka (používám co nejmenší, protože brusinky dáváme hlavně ke svíčkové) vyvařte nebo pořádně propláchněte vroucí vodou. Po vyčištění už pracujte opatrně, abyste se nedotkli a neinfikovali tak okraje skla ani vnitřek víček – pomoct si můžete kleštěmi nebo dvěma vidličkami.

Krok 2: Připravte si co nejširší hrnec: brusinky by se měly vařit nejlépe v jedné vrstvě. s vodou (a případně malým svitkem skořice a kouskem citronové kůry zbavené bílé části) pět minut povařte, přisypejte omyté brusinky a vařte dalších pět minut.

Krok 3: Hotovou směs rozdělte do skleniček a pevně zašroubujte. Protože jsou brusinky velmi bohaté na kyselinu benzoovou, i bez sterilace vydrží klidně dva tři roky. Pro jistotu je ale můžete po vychladnutí ještě pět minut při 100 °C sterilovat.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/brusinkovy-dzem-bez-chemie-nejen-ke-svickove-65744




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *