🕒 Doba přípravy: 10 min.
🍽️ Množství: 2 – 4 porce
🍪 Popis
Insalata caprese, jak zní italský název salátu z ostrova Capri, je patriotický výtvor z mnoha pohledů. Jeho barvy jsou barvami italské vlajky, jeho jednoduché složení je poctou vybraným italským surovinám a obecně se má za to, že vznikl i pro potěchu movitých klientů, kteří se ve 20. letech minulého století hromadně sjížděli na půvabný ostrov za rekreací. Svět nedobyl ani tak svým vlastimilovným vzhledem a poselstvím, ale chutí a prostou kombinací přísad té nejlepší kvality.
🍓 Ingredience
- velká masitá rajčata (nebo v kombinaci s cherry rajčaty) 3 ks
- kvalitní mozzarella (ideálně di bufala) 250 g
- čerstvá bazalka 1 hrst
- extra panenský olivový olej 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- případně několik kapek balzamikové redukce
🥘 Postup přípravy
Na velký talíř rozložte kolem dokola plátky rajčat a ně plátky mozzarelly. Mezi ně klaďte lístky bazalky.
Zakapejte olivovým olejem a případně balzamikovou redukcí, poprašte solí a pepřem.
☕️ Poznámka
Tento salát se podává spíš jako příloha než klasický salát. Jeho typickým znakem je kompozice „do kruhu“ tak, aby se tři národní barvy střídaly.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://fresh.iprima.cz/recepty/caprese-salat-aneb-insalata-caprese-recept-na-italskou-klasiku-ze-tri-surovin








Napsat komentář