Čočková polévka a česnekové krutony z chleba

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 35 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Tahle polévka je bezvadný pokrm vhodný na lehký oběd nebo podstatnější večeři. s cizrnou dokonale zasytí, dodají důležité živiny a s křupavými česnekovými krutonky perfektně ladí. A není na tom nic, co by nesvedl i kuchař začátečník.

🍓 Ingredience

Na polévku

  • 1 cibule
  • 150 g červené čočky
  • 200 g sterilované cizrny
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání 30%
  • 1 špetka chilli vloček
  • 4 snítky čerstvého tymiánu

Na

  • 2 krajíce bílého chleba
  • 3 stroužky česneku
  • olej

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Nejdřív připravte krutony. Chleba nakrájejte na kostičky. V trošce oleje rozmíchejte prolisované stroužky česneku. Kostičky nasypejte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte česnekovým olejem. Pečte je v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut dozlatova.

Krok 2: Pak se pusťte do polévky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte trochu oleje a cibuli na něm opečte. Přidejte protlak, nechte ho rozvonět a vmíchejte propláchnutou čočku. Promíchejte, přilijte (nebo vodu) a vložte chilli a . Polévku vařte asi 20 minut, dokud není čočka měkká.

Krok 3: Poté přidejte okapanou cizrnu a polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru na hladký krém. Podle chuti ji osolte a nakonec přilijte smetanu na zjemnění. Polévku krátce prohřejte a stáhněte z ohně.

Krok 4: Hotovou polévku podávejte s česnekovými krutonky. Můžete ji ozdobit čerstvým tymiánem.

☕️ Poznámka

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 869,15 kJ
Bílkoviny14,14 g
Tuky24,56 g
Sacharidy40,3 g
Sůl2,04 g
SAFA10,06 g
Vláknina10,21 g
Cukry5,71 g

https://www.prozeny.cz/clanek/cockova-polevka-a-cesnekove-krutony-z-chleba-69966




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *