🕒 Doba přípravy: 40 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 kg

🍪 Popis

I v prvním lednovém Nekupujeme, vyrábíme se podíváme na to, jak si doma připravit dobroty bez náhražky, zvýrazňovačů chuti a dalších věcí, které nemají v jídle co dělat. Začínáme domácí kuřecí šunkou!

🍓 Ingredience

  • 1 kg kuřecích prsou
  • 18 g soli
  • 7 g rychlosoli (řeznická )
  • 1 lžička cukru moučka
  • 100 ml vody

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Třetinu očištěného masa pomelte v mlýnku nebo rozmixujte, zbylé dvě třetiny nakrájejte na menší kostky.

Krok 2: Vodu smíchejte s oběma druhy soli a spolu s cukrem přidejte k masu. Nyní je potřeba ho pořádně prohníst – já si práci usnadnila kuchyňským robotem s hnětacími háky, kde mu stačí 10–15 minut, ručně je třeba (s rukavicemi) propracovávat alespoň 20 minut. Maso totiž začne vylučovat světlou mazlavou bílkovinu, díky které pak šunka drží pohromadě.

Krok 3: Směs naplňte do šunkovaru, uzavřete a nechte 48 hodin v lednici odležet.

Krok 4: Šunkovar ponořte po rysku do hrnce s vodou, zahřejte na 80 °C a při této teplotě 2 hodiny povařte. Nechte vychladnout, vyklopte, a máte hotovo. vydrží čerstvá 2 až 3 dny.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *