🕒 Doba přípravy: 40 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 kg
🍪 Popis
I v prvním lednovém Nekupujeme, vyrábíme se podíváme na to, jak si doma připravit dobroty bez náhražky, zvýrazňovačů chuti a dalších věcí, které nemají v jídle co dělat. Začínáme domácí kuřecí šunkou!
🍓 Ingredience
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Třetinu očištěného masa pomelte v mlýnku nebo rozmixujte, zbylé dvě třetiny nakrájejte na menší kostky.
Krok 2: Vodu smíchejte s oběma druhy soli a spolu s cukrem přidejte k masu. Nyní je potřeba ho pořádně prohníst – já si práci usnadnila kuchyňským robotem s hnětacími háky, kde mu stačí 10–15 minut, ručně je třeba (s rukavicemi) propracovávat alespoň 20 minut. Maso totiž začne vylučovat světlou mazlavou bílkovinu, díky které pak šunka drží pohromadě.
Krok 3: Směs naplňte do šunkovaru, uzavřete a nechte 48 hodin v lednici odležet.
Krok 4: Šunkovar ponořte po rysku do hrnce s vodou, zahřejte na 80 °C a při této teplotě 2 hodiny povařte. Nechte vychladnout, vyklopte, a máte hotovo. Šunka vydrží čerstvá 2 až 3 dny.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/nekupujeme-vyrabime-vykouzlete-doma-poctivou-kureci-sunku-11065








Napsat komentář