🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení:
🍽️ Množství: 6 porcí
🍪 Popis
Červená řepa rozděluje lidi na ty, kteří ji milují, a na ty, co se jí ani nedotknou. Někdy ale přece jen existuje možnost, že dotyční z druhé skupiny prostě jenom neochutnali ten správný pokrm, třeba skvělé dušené hovězí s řepou.
🍓 Ingredience
- olivový olej 1 PL
- slanina 50 g nakrájené na kostičky 1 kg
- hovězí loupaná plec podle potřeby svázané kuchyňským provázkem
- cibule červená 2 ks na klínky
- česnek 4 stroužky drcené
- rajčatový protlak 2 PL
- víno červené 250 ml
- vývar hovězí 300 ml cca, (nebo víc, podle potřeby, lze dolévat horkou vodu)
- bobkový list 3 ks
- pepř růžový drcený, (nemusí být)
🥘 Postup přípravy
Na středním ohni rozpalte v hrnci či kastrolu olej a opečte na něm slaninu tak, aby pustila tuk, pak slaninu vyberte děrovanou sběračkou na talíř. Na tuku opečte maso ze všech stran dohněda, potom ho vyjměte a odložte na talíř ke slanině, v tuku opečte cibuli dosklovita. Přidejte česnek, opečte jej a přidejte řepu, mrkev a tymián. Osolte, opepřete a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut. Vmíchejte rajský protlak, zalijte vše červeným vínem, nechte krátce odpařit, vlijte vývar, přidejte bobkové listy a opečené maso se slaninou, přiklopte a duste na mírném ohni cca 1,5–2 hodiny doměkka. (Podle potřeby dolévejte vodu či vývar, ke konci můžete odklopit.) Podávejte ozdobené lístky tymiánu, popřípadě růžovým pepřem.
☕️ Poznámka
Jako příloha se hodí bramborová kaše či pečivo.








Napsat komentář