Dýňový quiche s balkánským sýrem

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 35 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 10 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 forma o průměru 22 cm

🍪 Popis

je typický symbol podzimu. Málokterá dokáže svou barvou i zajímavými tvary rozčísnout pošmourné podzimní dny tak jako ona. Je krásná jako dekorace a perfektní pro podzimní vaření! Upečte si z dýně vynikající quiche. Výborný recept se vám bude hodit i jako vhodné občerstvení, pokud slavíte halloween.

🍓 Ingredience

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka jedlé sody
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce ledové vody

Cibulka do náplně

  • 300 g
  • 3 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce jablečného octa

Náplň

  • 400 g dýně hokaido
  • 1 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 ml smetany ke šlehání 30%
  • 3 vejce
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 150 g balkánského sýru
  • 1 hrst dýňových semínek

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Na těsto promíchejte mouku se solí a sodou. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a žloutek a začněte zadělávat. Během hnětení přilijte dvě lžíce vody. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v lednici hodinu až dvě odpočívat.

Krok 2: Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na oleji ji pozvolna opékejte, dokud nebude dohněda. S cibulkou si dávejte na čas a opravdu ji nechte vypékat pozvolna, aby zesládla. Pak přidejte lžíci třtinového cukru a nadrobno pokrájený česnek a míchejte při mírném žáru asi dvě minuty. Zalijte octem, nechte zcela odpařit a odstavte z plotny.

Krok 3: Než cibulka zezlátne, upečte si dýni. Nakrájejte ji na centimetrové plátky, dejte do mísy, zakápněte olejem, posolte, opepřete a promíchejte. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 10 minut.

Krok 4: Prošlehejte obě smetany s vejci, špetkou soli a tymiánem a muškátovým oříškem. Do směsi vmíchejte opečenou cibuli.
Krok 5: Balkánský rozdrobte na menší kousky nebo nastrouhejte.

Krok 6: Těsto rozválejte a vyložte jím pečicí formu. Začistěte okraje a dno propíchněte několikrát vidličkou. Vyložte alobalem a vysypejte fazolemi. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzduch). Pečte 8 minut. Poté vyndejte z korpusu s alobalem a vraťte do trouby na 5 minut.

Krok 7: Do předpečeného korpusu vyskládejte plátky dýně (pár si nechte stranou na ozdobení) a posypejte je sýrem (hrst si schovejte). Nakonec zalijte smetanovou směsí s cibulí. Nejlépe to půjde naběračkou, aby se cibule rovnoměrně rozprostřela po koláči. Povrch ozdobte odloženými plátky dýně, posypejte zbylým sýrem a dýňovými semínky. Troubu ztlumte na 170 °C a dopékejte 30 minut.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *