🕒 Doba přípravy: 35 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 10 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 forma o průměru 22 cm
🍪 Popis
Dýně je typický symbol podzimu. Málokterá zelenina dokáže svou barvou i zajímavými tvary rozčísnout pošmourné podzimní dny tak jako ona. Je krásná jako dekorace a perfektní pro podzimní vaření! Upečte si z dýně vynikající quiche. Výborný recept se vám bude hodit i jako vhodné občerstvení, pokud slavíte halloween.
🍓 Ingredience
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 špetka jedlé sody
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce ledové vody
Cibulka do náplně
- 300 g cibule
- 3 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce jablečného octa
Náplň
- 400 g dýně hokaido
- 1 lžíce oleje
- 1 špetka soli
- 1 špetka mletého černého pepře
- 200 g zakysané smetany
- 100 ml smetany ke šlehání 30%
- 3 vejce
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 špetka muškátového oříšku
- 150 g balkánského sýru
- 1 hrst dýňových semínek
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Na těsto promíchejte mouku se solí a sodou. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a žloutek a začněte zadělávat. Během hnětení přilijte dvě lžíce vody. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v lednici hodinu až dvě odpočívat.
Krok 2: Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na oleji ji pozvolna opékejte, dokud nebude dohněda. S cibulkou si dávejte na čas a opravdu ji nechte vypékat pozvolna, aby zesládla. Pak přidejte lžíci třtinového cukru a nadrobno pokrájený česnek a míchejte při mírném žáru asi dvě minuty. Zalijte octem, nechte zcela odpařit a odstavte z plotny.
Krok 3: Než cibulka zezlátne, upečte si dýni. Nakrájejte ji na centimetrové plátky, dejte do mísy, zakápněte olejem, posolte, opepřete a promíchejte. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 10 minut.
Krok 4: Prošlehejte obě smetany s vejci, špetkou soli a tymiánem a muškátovým oříškem. Do směsi vmíchejte opečenou cibuli.
Krok 5: Balkánský sýr rozdrobte na menší kousky nebo nastrouhejte.
Krok 6: Těsto rozválejte a vyložte jím pečicí formu. Začistěte okraje a dno propíchněte několikrát vidličkou. Vyložte alobalem a vysypejte fazolemi. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzduch). Pečte 8 minut. Poté vyndejte z korpusu fazole s alobalem a vraťte do trouby na 5 minut.
Krok 7: Do předpečeného korpusu vyskládejte plátky dýně (pár si nechte stranou na ozdobení) a posypejte je sýrem (hrst si schovejte). Nakonec zalijte smetanovou směsí s cibulí. Nejlépe to půjde naběračkou, aby se cibule rovnoměrně rozprostřela po koláči. Povrch ozdobte odloženými plátky dýně, posypejte zbylým sýrem a dýňovými semínky. Troubu ztlumte na 170 °C a dopékejte 30 minut.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/dynovy-quiche-s-balkanskym-syrem-67386








Napsat komentář