🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod. a 45 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Když se správně připraví (a to my umíme!), je křehké jehněčí jedno z nejlepších mas. Dopřejte si ho alespoň jednou za rok a připravte z něj šťavnatou pečínku na česneku a rozmarýnu – s domácími noky, co se rozplývají na jazyku, a nezbytným smetanovým špenátem.
🍓 Ingredience
Na pečené jehněčí
1200 g jehněčí kýty
8 stroužků česneku
2 snítky rozmarýnu
1 lžička soli
2 cibule
Na bramborové noky
800 g brambor
1.5 hrnku polohrubé mouky
1 lžička soli
1/4 lžičky kurkumy
1 vejce
Na špenát
1 cibule
1 lžíce sádla
400 g mraženého listového špenátu
2 stroužky česneku
1/2 kelímku smetany
1 špetka muškátového oříšku
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Maso odblaňte a odkrojte z něj nejtučnější kousky – právě ty jsou nejaromatičtější.
Krok 2: Z kýty vykrojte kost. Prolisovaný česnek smíchejte se lžičkou soli a asi lžící čerstvého sekaného rozmarýnu.
Krok 3: Připravené maso ze všech stran potřete česnekovou pastou a svažte provázkem, aby drželo tvar, nebo ho naopak pokrájejte na menší kousky, aby se rychleji peklo.
Krok 4: Potřené maso položte do pekáče na nahrubo pokrájenou cibuli, podlijte 500 ml vody, přidejte snítku rozmarýnu a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Po 15 minutách teplotu snižte na 160 °C, maso přiklopte a pečte 2 až 2,5 hodiny doměkka. Čas od času zkontrolujte, jestli nepotřebuje podlít. Obecně platí, že čím nižší teplota, tím lépe, ale pokud jste netrpěliví, klidně jehněčí pečte při 180 °C.
Krok 5: Zatímco se peče maso, připravte si noky: čtyři větší brambory uvařte v dost osolené vodě (klidně den předem) doměkka. Nechte je trochu vychladnout a oloupejte. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu.
Krok 6: Brambory nastrouhejte, přidejte vajíčko, sůl a špetku kurkumy pro barvu. Rukama zapracujte mouku. Jde o to, aby jí bylo co nejméně a noky tak byly krásně nadýchané – čím více mouky, tím budou tužší. Zkuste jeden nok uvařit na zkoušku: pokud se rozvaří, přidejte ještě trochu mouky.
Krok 7: Na pomoučené ploše vyválejte z těsta hady a odkrojujte z nich malé nočky. Vhazujte je do vroucí vody. Vařte raději nadvakrát – a to jen do momentu, kdy všechny vyplavou na hladinu.
Krok 8: Už zbývá jen špenát: nadrobno pokrájenou cibulku nechte zesklovatět na troše sádla nebo oleje, přidejte nasekaný česnek a po pár vteřinách i špenát. Osolte, ochuťte špetkou muškátu a nechte povolit. Ohřátý špenát zjemněte smetanou.
Krok 9: Z upečeného masa odstraňte provázek, pokrájejte ho na plátky a podávejte s noky a špenátem.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/jehneci-na-cesneku-a-rozmarynu-s-domacimi-noky-a-spenatem-54838








Napsat komentář