Klasické gratinované brambory dauphinoise

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 10 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Jednoduchý recept na klasické gratinované se vám nikdy neztratí. K jemným plátkům brambor se nebojte přidat ani stejně jemně nakrájenou a .

🍓 Ingredience

  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky tymiánu
  • 250 ml 40% smetany ke šlehání
  • 250 ml crème fraîche
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 stroužek česneku
  • 75 g másla
  • 1.2 kg brambor

🥘 Postup přípravy

Krok 1: V kastrolku smíchejte smetanu ke šlehání, crème fraîche, , , špetku muškátového oříšku a polovinu stroužku česneku. Asi dvě minuty vařte a pak nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Krok 2: Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček vymažte máslem a vytřete řeznou stranou česneku. Brambory nakrájejte na velmi tenké plátky, nejlépe to jde na mandolíně (struhadlo na tenké plátky zeleniny). Zbytek másla rozpusťte. Ze smetany vyndejte bobkový list, česnek a tymián.

Krok 3: Do pekáčku rozprostřete brambory, zalijte smetanou a asi hodinu zapékejte dozlatova. Povrch potřete rozpuštěným máslem a ještě nechte dopéct krustičku. Po vyndání z trouby nechte deset minut odpočinout a můžete podávat.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *