🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Asijské jídlo s kečupem? Ano! Děti jsou stejné všude na světě: milují kuličky z mletého masa a kečup. I v Asii. Jejich rodiče to vědí a recept na šťavnaté krůtí kuličky s lepkavou sladkokyselou omáčkou mají opravdu vychytaný. Budou chutnat i vám.
🍓 Ingredience
NA MASOVÉ KULIČKY
- 600 g mletého krůtího masa
- 1 vejce
- 4 lžíce strouhanky
- 1 lžíce škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 1 špetka pepře
- 1 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce oleje
NA OMÁČKU
- 6 lžic kečupu
- 4 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce třtinového cukru
🥘 Postup přípravy
Mleté krůtí maso dejte do velké mísy. Přidejte 3-4 lžíce ledové vody a všechny další suroviny na kuličky a rukou řádně propracujte, až vznikne světlá, kompaktní a soudržná hmota. Pak si navlhčete ruce ve studené vodě, z hmoty odebírejte kousky a tvarujte kuličky velké asi jako vlašský ořech (přitom si ruce průběžně namáčejte ve studené vodě). Skládejte je na tác a až budou všechny hotové, přikryjte je potravinářskou fólií a nechte alespoň 15–20 minut odležet v lednici.
Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej. Vložte do něj kuličky a celé je opečte dohněda – opatrně je přitom obracejte. Až budou ze všech stran osmažené, podlijte je vodou (nebo ještě lépe vývarem) tak, aby byl v pánvi asi 1 cm tekutiny. Přiklopte, stáhněte plamen na mírný a zvolna krátce poduste, podle velikosti kuliček postačí 15–20 minut.
V mezičase si připravte omáčku prostým prošleháním všech surovin. Odklopte pokličku a zkontrolujte, zda jsou kuličky hotové i vevnitř (jednu rozřízněte). Poté zvyšte plamen a nechte odpařit většinu tekutiny. Na závěr k masu vmíchejte omáčku, krátce ji prohřejte a kuličky v ní pořádně obalte.
Podávejte bohatě posypané sezamovými semínky s miskou rýže. Kuličky jsou skvělé hned, ale i později v pokojové teplotě. Můžete si je s sebou sbalit do krabičky k obědu nebo podávat jako pohoštění na party.
☕️ Poznámka
Tip: Na smažení použijte sezamový olej, má výraznou chuť a je tradiční součástí asijských receptů.
Tip: Omáčku můžete naředit malým množstvím vody nebo ananasového džusu, postačí 3–4 lžíce.








Napsat komentář