Máslová veka

, ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1

🍪 Popis

Češi milují chlebíčky a dobrý chlebíček dělá samozřejmě i . Dnes přináším recept na domácí veku, která je dokonale vláčná a voní máslem.

🍓 Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 145 ml mléka
  • 8 g droždí
  • 30 g másla
  • 5 g soli
  • 1 vejce
  • 2 g cukru krupice

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Nejprve nechte vzejít kvásek. krátce zahřejte, stačí, aby bylo vlažné. Do misky rozdrobte droždí, zalijte ho troškou vlažného mléka, přidejte asi špetku cukru na podporu kvašení a trošku hladké mouky. Přikryjte utěrkou a vyčkejte asi 10 minut.

Krok 2: Do zadělávací mísy nasypte hladkou mouku, změklé máslo, zbytek mléka, kvásek a . Ručně, nebo v kuchyňském robotu hnětacím hákem, zadělejte těsto. To pak přikryjte potravinářskou folií a dejte kynout asi na 80 minut. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

Krok 3: Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál a vytvarujte z něho tvar veky. Nebo ho lehce vyválejte a stočte jako roládu. Přikryjte utěrkou a znovu nechte asi 20–30 minut kynout.

Krok 4: Troubu nechte rozehřát na 200 stupňů. Na dno trouby dejte malý (nejlépe litinový) hrnec s vodou. Ta se bude během pečení odpařovat a veka se bude péct v páře.
Krok 5: Nakynutou veku potřete rozšlehaným vejcem a dejte ji péct přibližně na 20 minut. Hotovou ji nechte zchladnout na drátěné mřížce.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *