Mongolské hovězí jako „čína“

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 10 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Dnešní „číně“ z pánve se sice říká mongolské hovězí, ale jedná se o populární jídlo amerických čínských restaurací, a nepotřebujete na něj nijak exotické suroviny.

🍓 Ingredience

Na maso

  • 450 g hovězího pupku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • pepř
  • na smažení

Na omáčku

  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 2 chilli papričky
  • 4 stroužky česneku
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 3/4 hrnku vody
  • 3 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 svazek jarní cibulky

K podávání

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Maso použijte minutkové, já dala neboli flank .

Krok 2: Hodně ostrým nožem nakrájejte maso proti vláknu na asi 3 mm tlusté nudličky.

Krok 3: Nudličky smíchejte se škrobem a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a nechte 15 až 30 minut odležet, aby se škrob vsákl.

Krok 4: Mezitím si můžete dát vařit rýži nebo jinou přílohu.

Krok 5: Během marinování masa si stihnete i nasekat česnek, nastrouhat nebo nasekat a na kolečka pokrájet jarní cibulku (trochu si jí nechte stranou na ozdobu). Sójovou omáčku smíchejte s vodou, cukrem a škrobem.

Krok 6: Když máte vše přichystáno, ve woku nebo velké pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a maso na něm co nejprudčeji za stálého míchání opečte, až se zatáhne. Bude to trvat jen asi dvě minuty. Děrovanou lžící je poté vyndejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný olej, a z pánve slijte tak, aby v ní zbyla jen asi lžíce.

Krok 7: Do pánve vhoďte nastrouhaný zázvor a chilli papričky (já dala 2 sušené, ale množství upravte dle své chuti), 1 až 2 minuty restujte, přidejte česnek, promíchejte a zalijte připravenou zálivkou.

Krok 8: Za stálého míchání nechte několik minut povařit, až směs hezky zhoustne. Poté do ní vmíchejte cibulku i odložené maso, ještě chvilku prohřejte, a případně dochuťte.

Krok 9: Podávejte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou a posypané odloženou cibulkou a sezamem.

☕️ Poznámka

Do pánve přidejte i kousky , plátky mrkve a papriky nebo třeba zelené lusky. Stačí je restovat spolu se zázvorem nebo předem trochu povařit na páře.

https://www.prozeny.cz/clanek/rychla-tepla-vecere-mongolske-hovezi-jako-cina-55491




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *