Batáty nebo-li sladké jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové (Ipomoea batatas). Pokud jste je ještě do své kuchyně nepustili, máme pro vás skvělé recepty, které vás snad přesvědčí.

🍪 Popis

Batáty jsou totiž skvělé… Hlízy obsahují hlavně škrob, ale i , díky němuž mají přirozeně nasládlou chuť, kterou lze připodobnit k chuti . Stejně jako brambory můžete i batáty využít v kuchyni mnohostranně. Dají se vařit i péct, lze z nich připravit i „bramborovou“ kaši.

Sladké brambory jsou energeticky vydatné, obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu.

Existují dva druhy: oranžové hlízy jsou vhodné k vaření a zapékání a obsahují významné množství betakarotenu. Světlé, nažloutlé hlízy se dají smažit nebo přidat do těsta k pečení.

Původně pocházejí z Ameriky, z oblasti mexického poloostrova Yucatan a z ústí Orinoka ve Venezuele. Batáty nejsou botanicky příbuzné pravým bramborům, ale oboje pochází ze Střední Ameriky. Batáty ale dorazily do Evropy asi o 100 let dříve a byly velmi oceňovány.



Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *