MIŘÍK CELER, Apium graveolens je dvouletá kořenová zelenina, pěstuje se pro bulvy i listy.
Pochází už z dávnověku, znali ho ve starém Egyptě a Homér se o něm zmiňuje ve svých básních i Homér. Řekové a Římané chtěli uchovat jeho bělost, proto ho zahrnovali hlínou, aby k němu nemohlo slunce. Patřil mezi symboly smrti a smutku, zasvěcen bohům podsvětí a byl součástí pohřebních hostin i věnců. Ve starověku se dával do polévek, salátů nebo k masu.
🍪 Popis
Do Evropy se dostal až po třicetileté válce, v 17. století.
Český celer, který u nás zdomácněl až koncem 19. století, pochází ze západoevropské odrůdy celeru bulvového nebo naťového.
Pěstování
Má dlouhou vegetační dobu, až 150 dní, proto je vhodné jej předpěstovat. Semínka vyséváme nejpozději v březnu. Předpěstování je poměrně náročné, kdo chce mít na záhoně jen několik kousků, může si sazenice zakoupit na trhu nebo v zahradnictví. Nevysazujeme dříve než v květnu a dbáme na to, aby srdíčko sazenice nebylo hluboko v zemi, pak by nevyrostla pěkná bulva, ale dužnaté kořeny. Vhodné je přihnojivání.
Sklízíme listy celeru už od července, stejně jako menší bulvy.Hlavní sklizeň nastává koncem září.
Obsahuje vodu, vitamíny C, B, PP (což je vitamín B3, který ovlivňuje metabolismus tuků a curků), bílkoviny, silice, glycidy, puriny, z minerálních látek sodík, draslík, vápník, fosfor a draslík.
Příznivě působí na látkovou výměnu, proto je vhodný při obezitě. Také snižuje chuť na sladké. Ovlivňuje činnost ledvin, listy jsou močopudné a protizánětlivé. Snižuje hladinu cholesterolu. Působí i jako projímadlo, snižuje kterví tlak, rozšiřuje cévy, tudíž dochází k lepší cirkulaci krve. Pomáhá z těla odstraňovat toxiny, zabraňuje vzniku ledvinových kamenů, alkalické minerály uklidňují nervový systém.
Ve vedrech je vhodné pít celerovou šťávu.
Využití
Je oblíben zvláště ve středomořské, anglické a americké kuchyni, pro své aroma. Vyniká ve sladkokyselém nálevu s olejem nebo v zeleninových směsích. Přidává se do polévek s mrkví a petrželí, do salátů, je součástí grilovacích směsí. Nať je na vitamíny bohatší než bulva, ale protože se konzumuje pouze v gramovém množství, nemůže jí konkurovat. Celer neztrácí vitamíny ani během vaření.
Semana, nať i bulvy fungují i jako afrodisiakum.
Listy sušíme, v zimních měsících je pak přidáváme do polévek.
Pěstuje se ve Francii, Indii a USA pro semena, jako koření. Ta se pak používají k přípravě celerové soli, která je vhodná zvláště k přípravě ryb, zeleniny a kroket.
Celerové lupínky
Celer nastrouháme na plátky, osmažíme na oleji a osolíme.
Celer čistíme nejlépe kartáčkem pod tekoucí vodou a hned vkládáme do okyselené vody, aby nezhnědl.
Míchaný salát
2 díly mrkve, 2 díly zelených rajčat, 1 díl květáku, 1/2 dílu kapií nebo paprik, 1/2 dílu cibule, cibule, feferonky. Nálev.
Mrkev očistíme a oškrábeme, květák rozebereme na malé růžičky, kapie zbavíme semínek, cibuli olupeme. Vše opláchneme a necháme odkapat. Mrkev nakrájíme na kolečka, papriku na nudličky, rajčata a cibuli na plátky. Promícháme, pak plníme do sklenic, podle chuti můžeme přidat i feferonku. Zalijeme stejným nálevem jako na okurky. Sterilujeme 25 minut při 85°C.
Chutný je i obalený jako řízek
Před trojobalem povaříme kolečka celeru krátce ve vroucí vodě.
Múžeme si také zakoupit éterický olej ze semínek celeru, ten lze kromě inhalace využít k masáži nebo koupeli.








Napsat komentář