O javorovém sirupu


Javorový se vyrábí z mízy speciálních druhů javorů, které se na jaře navrtávají a šťáva z nich se sbírá. Pak se sváří do hustého sirupu a na jeden litr husté tekutiny je potřeba až čtyřicet litrů této šťávy. A výroba takového množství mízy trvá jednomu stromu 4-6 týdnů.

🍪 Popis

Nejlepší přírodní sladidlo

Tento sirup má svoji charakteristickou chuť a je považován za jedno z nejlepších přírodních sladidel vůbec obsahujících glukózu a sacharózu.

Navíc obsahuje i spoustu cenných látek. Našemu tělu je schopen dodat mnoho vápníku, manganu, hořčíku či draslíku. Dále obsahuje celou řadu vitamínů B a některé aminokyseliny.

V kuchyni

Použití je velmi rozmanité a využívá jeho příjemné chuti. Nejlépe se uplatní na palačinkách či vaflích. Sladí se jím koláče, používá se na zdobení zmrzlinových pohárů, ale i do čaje. Míchá se s máslem, čímž vzniká sladká pomazánka na . A použití je samozřejmě možné i ve slané kuchyni, k marinování masa či do omáček. Javorový sirup je vlastně použitelný téměř všude tam, kde .

Pár zajímavostí

1) Pro výrobu 1 litru javorového sirupu je potřebných 40 litrů javorové mízy.

2) Javorový sirup a všechny produkty vyrobené ze 100% sirupu, jsou taky košer a veganské potraviny.

3) Největším odběratelem Kanadského javorového sirupu je po USA daleké Japonsko kde spotřeba sirupu stoupá každým rokem.

4) Původní Američané zpracovávali většinu javorového sirupu na granulovaný , který byl snadněji skladovatelný a transportovatelný jako jeho tekutá podoba. Tento, Indiánský cukr ‘se uskladňoval v nádobách z březové kůry nazývaných, mokuks‘.

5) Javorový sirup obsahuje antioxidanty, které mohou zpomalit nebo zamezit nemocem způsobeným volnými radikály, jako cukrovka nebo rakovina. Porce velká jako ¼ šálku (cca 60 mililitrů / 0.6 decilitru) obsahuje tolik antioxidantů jako syrová rajče nebo .

6) Javorový sirup obsahuje vysoké hladiny fytohormónu a kyseliny abscisové. Podle výzkumu je tento druh kyseliny přirozenou obranou při regulaci cukrovky a dalších metabolických syndromů.

7) Javorový sirup je více efektivní než brokolice, , či rajčata, v napomáhání zpomalování růstu rakovinových buněk v mozku, prostatě a plicích, a o něco méně viditelně i v prsou.

8) Už porce ¼ šálku (60 mililitrů / 0.6 decilitru) obsahuje více kalcia než stejné množství mléka, a více draslíku než . Je také dobrým zdrojem hořčíku, fosforu, zinku a železa.

9) Obyvatelé Vermontu mají neobvyklou tradici oslav cukrové sezóny – mlsají na kombinaci javorového sirupu, koblih a okurek v koprovém nálevu. Říkají, že sladké a kyselé chutě se navzájem doplňují.

10) Javorový sirup může zmrznout a roztát bez vlivu na kvalitu.



Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *