Osvěžující meruňkový sorbet s kardamomem

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 10 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1,2 litru

🍪 Popis

Sorbet je skvělý způsob, jak si poradit s větším množstvím dozrávajícího . Příprava je rychlá, chuť skvělá a díky vyzrálým plodům nepotřebujete ani přehnané množství cukru. Meruňkovému sorbetu dodá švih exotický kardamom a případně i kapka mandlovice.

🍓 Ingredience

  • 1 kg meruněk
  • 180 g cukru krupice
  • 200 ml vody
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 0.2 lžičky mandlového extraktu

nebo

  • 0.2 ml mandlovice

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Zralé meruňky vypeckujte, nakrájejte na čtvrtiny a dejte do rendlíku. Přidejte vodu, , špetku mletého kardamomu a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a povařte asi 10 minut, až se ovoce začne rozpadat. Často míchejte.

Krok 2: Až budou meruňky úplně měkké, hmotu propasírujte přes hustý cedník, zbavíte se tak všech vláken a slupek a sorbet budě krásně hladký.

Krok 3: Sorbet můžete ještě vylepšit kapkou mandlové příchutě: pro děti postačí kapička mandlového extraktu, dospělým můžete dopřát malého panáka mandlovice.

Krok 4: Jak se vyrábí sorbet? Jednoduše. Ovocnou hmotu dejte do nižší kovové nádoby a vložte do mrazničky. Zhruba po hodině vyndejte: po stranách už bude namrzat, střed bude stále tekutý. Dobře sorbet promíchejte vidličkou a vraťte do mrazničky. Tohle zopakujte zhruba po hodině ještě dvakrát nebo třikrát. Rozrušíte tak velké krystaly vody a sorbet tak nezmrzne na kámen.

☕️ Poznámka

Tip: Rozvařené meruňky můžete promixovat dohladka tyčovým mixérem, já ale nedám dopustit na pasírování, i když je to trochu práce navíc. Mixér sice vlákna a slupky naruší, pořád ale mohou v sorbetu působit rušivě. Zároveň hmota šleháním částečně zesvětlá a ztratí nádherně zářivý odstín.

Tip: Máte-li zmrzlinovač, klidně ho použijte. Sorbet bude mít hezkou strukturu, ale stejně jako při použití tyčového mixéru ztratí trochu barvy.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *