🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 10 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1,2 litru
🍪 Popis
Sorbet je skvělý způsob, jak si poradit s větším množstvím dozrávajícího ovoce. Příprava je rychlá, chuť skvělá a díky vyzrálým plodům nepotřebujete ani přehnané množství cukru. Meruňkovému sorbetu dodá švih exotický kardamom a případně i kapka mandlovice.
🍓 Ingredience
- 1 kg meruněk
- 180 g cukru krupice
- 200 ml vody
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
- 0.2 lžičky mandlového extraktu
nebo
- 0.2 ml mandlovice
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Zralé meruňky vypeckujte, nakrájejte na čtvrtiny a dejte do rendlíku. Přidejte vodu, cukr, špetku mletého kardamomu a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a povařte asi 10 minut, až se ovoce začne rozpadat. Často míchejte.
Krok 2: Až budou meruňky úplně měkké, hmotu propasírujte přes hustý cedník, zbavíte se tak všech vláken a slupek a sorbet budě krásně hladký.
Krok 3: Sorbet můžete ještě vylepšit kapkou mandlové příchutě: pro děti postačí kapička mandlového extraktu, dospělým můžete dopřát malého panáka mandlovice.
Krok 4: Jak se vyrábí sorbet? Jednoduše. Ovocnou hmotu dejte do nižší kovové nádoby a vložte do mrazničky. Zhruba po hodině vyndejte: po stranách už bude namrzat, střed bude stále tekutý. Dobře sorbet promíchejte vidličkou a vraťte do mrazničky. Tohle zopakujte zhruba po hodině ještě dvakrát nebo třikrát. Rozrušíte tak velké krystaly vody a sorbet tak nezmrzne na kámen.
☕️ Poznámka
Tip: Rozvařené meruňky můžete promixovat dohladka tyčovým mixérem, já ale nedám dopustit na pasírování, i když je to trochu práce navíc. Mixér sice vlákna a slupky naruší, pořád ale mohou v sorbetu působit rušivě. Zároveň hmota šleháním částečně zesvětlá a ztratí nádherně zářivý odstín.
Tip: Máte-li zmrzlinovač, klidně ho použijte. Sorbet bude mít hezkou strukturu, ale stejně jako při použití tyčového mixéru ztratí trochu barvy.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:








Napsat komentář