Pečené plněné cibule

, ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 45 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

je jedna z nejpoužívanějších surovin nejen české kuchyně. Nabízíme vám recept, kde její krása vynikne v plné síle a její lahodná nasládlá chuť nebude hrát jen druhé housle. Určitě vyzkoušejte, stojí to za to!

🍓 Ingredience

  • 4 cibule
  • 1/4 hrnku strouhanky
  • 2 lžíce hladkolisté petržele
  • 1.5 lžíce másla
  • 100 g čerstvých žampionů
  • a pepř
  • 1 špetka muškátového oříšku

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Na dno hrnce, ideálně litinového nebo aspoň se silným dnem, nalijte asi 1,5 cm vody a přiveďte ji k varu. 

Krok 2: Cibule oloupejte a vložte je spodní částí (tam, kde byly kořínky) na dno hrnce. Takto vařte asi 5 minut, dokud trochu nezměkne, aby šla snadno rozebrat. Pak ji vyndejte a nechte zchladnout tak, abyste si nepopálili ruce při další přípravě. 

Krok 3: Seřízněte čtvrtinu opačné, tedy horní části cibule. Vytáhněte středové sukničky tak, aby zůstaly jen asi 2–3 vnější. Cibule tak bude stále držet pohromadě. Vyndané středy a seříznuté svršky nakrájejte na kousky.

Krok 4: V pánvi na kousku másla osmahněte strouhanku, pak přidejte jemně nasekanou a na kousky nakrájené žampiony. Restujte, dokud nezměknou, podle potřeby podlijte vodou nebo cibulovým vývarem. Osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a přidejte část pokrájené cibule. Směsí naplňte cibuli, klidně ať pořádně vyčuhuje ven. 

Krok 5: Naplněné cibule postavte do pekáčku náplní nahoru, zalijte asi do 2 cm výšky zeleninovým (nebo masovým) vývarem, případně použijte ten cibulový z úvodního vaření, a vložte do trouby. Pečte asi 45 minut doměkka. Zejména prvních 15 minut pravidelně přelévejte. 

Krok 6: Podávejte jako samostatný chod nebo jako přílohu např. k pečenému nebo grilovanému masu. Před konzumací můžete posypat ještě trochou petržele.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa





Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *