🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 45 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Cibule je jedna z nejpoužívanějších surovin nejen české kuchyně. Nabízíme vám recept, kde její krása vynikne v plné síle a její lahodná nasládlá chuť nebude hrát jen druhé housle. Určitě vyzkoušejte, stojí to za to!
🍓 Ingredience
- 4 cibule
- 1/4 hrnku strouhanky
- 2 lžíce hladkolisté petržele
- 1.5 lžíce másla
- 100 g čerstvých žampionů
- sůl a pepř
- 1 špetka muškátového oříšku
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Na dno hrnce, ideálně litinového nebo aspoň se silným dnem, nalijte asi 1,5 cm vody a přiveďte ji k varu.
Krok 2: Cibule oloupejte a vložte je spodní částí (tam, kde byly kořínky) na dno hrnce. Takto vařte asi 5 minut, dokud trochu nezměkne, aby šla snadno rozebrat. Pak ji vyndejte a nechte zchladnout tak, abyste si nepopálili ruce při další přípravě.
Krok 3: Seřízněte čtvrtinu opačné, tedy horní části cibule. Vytáhněte středové sukničky tak, aby zůstaly jen asi 2–3 vnější. Cibule tak bude stále držet pohromadě. Vyndané středy a seříznuté svršky nakrájejte na kousky.
Krok 4: V pánvi na kousku másla osmahněte strouhanku, pak přidejte jemně nasekanou petržel a na kousky nakrájené žampiony. Restujte, dokud nezměknou, podle potřeby podlijte vodou nebo cibulovým vývarem. Osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a přidejte část pokrájené cibule. Směsí naplňte cibuli, klidně ať pořádně vyčuhuje ven.
Krok 5: Naplněné cibule postavte do pekáčku náplní nahoru, zalijte asi do 2 cm výšky zeleninovým (nebo masovým) vývarem, případně použijte ten cibulový z úvodního vaření, a vložte do trouby. Pečte asi 45 minut doměkka. Zejména prvních 15 minut pravidelně přelévejte.
Krok 6: Podávejte jako samostatný chod nebo jako přílohu např. k pečenému nebo grilovanému masu. Před konzumací můžete posypat ještě trochou petržele.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/v-hlavni-roli-cibule-ochutnejte-23537








Napsat komentář