🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: obtížné
🍽️ Množství: 4 ks
🍪 Popis
Tenhle plochý provensálský chléb vyžaduje trochu trpělivosti, ta se vám ale bohatě vyplatí. Je nesmírně efektní: má impozantní velikost a roztodivné tvary, ale hlavně chutná a voní jako z francouzské pekárny. Má vláčnou a „okatou“ střídku a nádherně vypečenou křupavou kůrku. Vynikající je k pomazánkám, polévkám nebo jenom tak s mističkou olivového oleje.
🍓 Ingredience
Večer před pečením budete potřebovat
- 300 g chlebové pšeničné mouky
- 300 ml vody
- 7 g čerstvého droždí
Na druhý den navíc
- 600 g chlebové pšeničné mouky
- 320 ml vody
- 7 g čerstvého droždí
- 1 lžíce soli
Na ochucení a dokončení
- 1 hrst černých oliv
- 6 ks sušených rajčat
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžičky hrubé soli
- 4 lžíce hrubé mouky
🥘 Postup přípravy
Krok 1: S přípravou začněte večer před pečením a připravte si rozkvas. Do velké mísy prosejte mouku. Půl lžičky droždí (opravdu vám postačí 5–7 g) rozmíchejte ve vlažné vodě, vlijte k mouce a vařečkou propracujte na hustou kaši. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte na lince do rána (tedy alespoň 10 až 12 hodin) prokvasit.
Krok 2: Na druhý den rozmíchejte ve vlažné vodě ještě jeden malý kousek droždí. Do mísy robota prosejte mouku, přidejte sůl, vodu s droždím a rozkvas a zapněte hnětací hák na nižší rychlost. Až se suroviny spojí, zvyšte rychlost a těsto dál hněťte alespoň 10 minut, až se těsto přestane odlepovat od stěn mísy a bude sice volnější, ale hladké a pružné.
Krok 3: Těsto nechte kynout asi hodinu, poté ho popřekládejte a vyžeňte z něj vzduch a nechte kynout další hodinu. Poté těsto vyklopte na pomoučený vál, znovu popřekládejte a rozřízněte na čtyři stejně velké kousky. Do trouby vložte dospod hlubší pekáček, další plech vložte do spodní třetiny a nechte ji rozehřát na 230 °C.
Krok 4: Jednotlivé kusy těsta rukama volně roztáhněte do tvaru trojúhelníku a opravdu ostrým nožem nebo žiletkou nařízněte: tradičně se používá jeden dlouhý řez uprostřed a pár kratších zářezů po stranách, které připomínají obilní klas. Otvory zlehka roztáhněte prsty a nechte pod utěrkou kynout posledních 15 až 20 minut, trouba se zatím hezky rozpálí.
Krok 5: Než chléb vložíte do trouby, potřete ho olivovým olejem a posypejte hrubou solí. Do pekáčku v troubě vlijte asi 1 dcl vody. Pomocí většího prkénka (nebo i pevnějšího kusu kartonu) podeberte chléb i s papírem na pečení a položte ho na rozpálený plech. Pečte asi 20 minut, až kůrka zezlátne.
Krok 6: Chleby spotřebujte ideálně v den, kdy je upečete. Když vám nějaké zůstanou, na druhý den je lehce postříkejte vodou a krátce rozpečte.
☕️ Poznámka
Tip: Do kousků těsta teď můžete zapracovat bylinky, nadrobno nakrájená sušená rajčata či olivy
Tip: Jednotlivé chleby tvarujte rovnou na papíru na pečení posypaném hrubou moukou, budou se vám líp přesouvat do trouby.
Tip: Chleby můžete péct i dva nad sebou, v polovině pečení je opatrně prohoďte, trouba je opravdu hodně rozpálená. Zbylé připravené chleby zatím přeneste do chladnější místnosti.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/plochy-francouzsky-chleb-fougasse-81243








Napsat komentář