Plochý francouzský chléb fougasse

, , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: obtížné
🍽️ Množství: 4 ks

🍪 Popis

Tenhle plochý provensálský vyžaduje trochu trpělivosti, ta se vám ale bohatě vyplatí. Je nesmírně efektní: má impozantní velikost a roztodivné tvary, ale hlavně chutná a voní jako z francouzské pekárny. Má vláčnou a „okatou“ střídku a nádherně vypečenou křupavou kůrku. Vynikající je k pomazánkám, polévkám nebo jenom tak s mističkou olivového oleje.

🍓 Ingredience

Večer před pečením budete potřebovat

  • 300 g chlebové pšeničné mouky
  • 300 ml vody
  • 7 g čerstvého droždí

Na druhý den navíc

  • 600 g chlebové pšeničné mouky
  • 320 ml vody
  • 7 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce soli

Na ochucení a dokončení

  • 1 hrst černých oliv
  • 6 ks sušených rajčat
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžičky hrubé soli
  • 4 lžíce hrubé mouky

🥘 Postup přípravy

Krok 1: S přípravou začněte večer před pečením a připravte si rozkvas. Do velké mísy prosejte mouku. Půl lžičky droždí (opravdu vám postačí 5–7 g) rozmíchejte ve vlažné vodě, vlijte k mouce a vařečkou propracujte na hustou kaši. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte na lince do rána (tedy alespoň 10 až 12 hodin) prokvasit.

Krok 2: Na druhý den rozmíchejte ve vlažné vodě ještě jeden malý kousek droždí. Do mísy robota prosejte mouku, přidejte , vodu s droždím a rozkvas a zapněte hnětací hák na nižší rychlost. Až se suroviny spojí, zvyšte rychlost a těsto dál hněťte alespoň 10 minut, až se těsto přestane odlepovat od stěn mísy a bude sice volnější, ale hladké a pružné.

Krok 3: Těsto nechte kynout asi hodinu, poté ho popřekládejte a vyžeňte z něj vzduch a nechte kynout další hodinu. Poté těsto vyklopte na pomoučený vál, znovu popřekládejte a rozřízněte na čtyři stejně velké kousky. Do trouby vložte dospod hlubší pekáček, další plech vložte do spodní třetiny a nechte ji rozehřát na 230 °C.

Krok 4: Jednotlivé kusy těsta rukama volně roztáhněte do tvaru trojúhelníku a opravdu ostrým nožem nebo žiletkou nařízněte: tradičně se používá jeden dlouhý řez uprostřed a pár kratších zářezů po stranách, které připomínají obilní klas. Otvory zlehka roztáhněte prsty a nechte pod utěrkou kynout posledních 15 až 20 minut, trouba se zatím hezky rozpálí.

Krok 5: Než chléb vložíte do trouby, potřete ho olivovým olejem a posypejte hrubou solí. Do pekáčku v troubě vlijte asi 1 dcl vody. Pomocí většího prkénka (nebo i pevnějšího kusu kartonu) podeberte chléb i s papírem na pečení a položte ho na rozpálený plech. Pečte asi 20 minut, až kůrka zezlátne.

Krok 6: Chleby spotřebujte ideálně v den, kdy je upečete. Když vám nějaké zůstanou, na druhý den je lehce postříkejte vodou a krátce rozpečte.

☕️ Poznámka

Tip: Do kousků těsta teď můžete zapracovat , nadrobno nakrájená či olivy

Tip: Jednotlivé chleby tvarujte rovnou na papíru na pečení posypaném hrubou moukou, budou se vám líp přesouvat do trouby.

Tip: Chleby můžete péct i dva nad sebou, v polovině pečení je opatrně prohoďte, trouba je opravdu hodně rozpálená. Zbylé připravené chleby zatím přeneste do chladnější místnosti.

🍏 Výživa





Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *