🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 8 ks
🍪 Popis
Britská kuchyně nemá moc receptů, které by svět s nadšením přidal do svého receptáře, k anglickému čaji nebo dobré italské kávě ale určitě musíte ochutnat i scones, podmáslové sušenky či koláčky. Tentokrát s borůvkami!
🍓 Ingredience
Na sušenky
- 1.5 hrnku hladké mouky
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 1 špetka mleté vanilky
- 110 g studeného másla
- 1/2 hrnku podmáslí
- 1.5 hrsti borůvek
Na dokončení
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžíce třtinového cukru
Na krém
- 100 ml smetany ke šlehání 30%
- 1 lžíce moučkového cukru
- 100 g zakysané smetany
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Mouku smíchejte s cukrem, práškem do pečiva, špetkou soli a vanilkou.
Krok 2: Do moučné směsi nakrájejte studené máslo a špičkami prstů propracujte, až vznikne jemná drobenka. Pracujte rychle a opravdu jen špičkami prstů, aby se máslo co nejméně zahřálo.
Krok 3: K moučné směsi nalijte studené podmáslí a vidličkou vymíchejte hladké těsto. Nebojte se toho, opravdu stačí jen trocha podmáslí, těsto musí držet pohromadě a neroztékat se.
Krok 4: Úplně nakonec do těsta opatrně zapracujte borůvky – ať už čerstvé, nebo mražené. Z těsta vytvarujte bochánek, položte na plech a rozkrájejte ho na osminy jako dort. Pokud máte čerstvé borůvky, dejte hotový bochánek asi na 15 minut do lednice či mrazáku, u mražených můžete tento krok přeskočit, protože ty těsto dostatečně podchladí samy. Díky podchlazení těsta budou sušenky krásně křehké.
Krok 5: Sušenky od sebe před pečením neoddělujte, ztratily by tvar. Rozkrájený bochánek tak, jak je, potřete smetanou a posypte trochou třtinového cukru. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova.
Krok 6: Šlehačku vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha. Pak vmíchejte zakysanou smetanu a podle chuti můžete ještě lehce dosladit.
Krok 7: Upečené sušenky rozdělte od sebe a podávejte se smetanovým krémem. Skvělé jsou hned po upečení, ale smlsnete si na nich klidně i druhý den, pak už i při uložení do sáčku vysychají a ztrácejí vláčnost.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/podmaslove-susenky-s-boruvkami-65174








Napsat komentář