Polévka z pečených topinamburů, s jedlými kaštany a tymiánem

, , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

⏲️ Doba vaření, pečení: 18 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Polévka tak jemná, že se na jazyku doslova rozplývá…

🍓 Ingredience

  • 600 g topinamburů, oloupaných a na 1 cm silná kolečka
  • a čerstvě
  • 2 cibule, nakrájené na tenká kolečka
  • 4 stroužky česneku, drcené
  • 2 snítky tymiánu + navíc k podávání
  • 200 g vařených jedlých kaštanů (viz Něco navíc)
  • 600 ml drůbežího či zeleninového vývaru
  • 400 ml smetany ke šlehání

🥘 Postup přípravy

1 Troubu předehřejte na 180 °C. rozprostřete na plech, pokapejte trochou olivového oleje, osolte a opepřete. Pečte 15–18 minut, dozlatova a doměkka.

2 Mezitím postavte rendlík na mírnější oheň a vlijte do něj trochu olivového oleje. Vsypte cibuli, česnek a , osolte, opepřete a opékejte asi 10 minut doměkka, ale tak, aby se nezabarvily. Pak přisypte pečené topinambury a polovinu kaštanů. Všechno pořádně promíchejte, podlijte vývarem, přiveďte k varu a zvolna vařte 10 minut. Vlijte smetanu, přiveďte k varu a odstavte. Rozmixujte dohladka a přeceďte přes jemné síto.

3 Zbývající kaštany nasucho opražte na pánvi a pak je podrťte. Nechte trochu zchladnout. Před podáváním polévku prohřejte, rozdělte do misek a posypte kaštany. Pokapejte trochou olivového oleje a ozdobte tymiánem.

☕️ Poznámka

Vařené kaštany nabízí například Country Life (vakuované) a obchody s delikatesami. Někdy se prodávají i mražené. V sezoně si je můžete uvařit i sami.

  • Energie2536 kcal
  • Bílkoviny42 g
  • Sacharidy254 g
  • Tuky139 g

https://www.apetitonline.cz/recept/polevka-z-pecenych-topinamburu-s-jedlymi-kastany-tymianem




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *