Rebarborový koláč „Very Cheesy“

, , ,

🍓 Ingredience

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g moučka
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 125 g másla, nakrájeného na kousky
  • 1 vejce

Náplň:

  • asi 400 g rebarbory
  • 80 g másla
  • 2 vejce – žloutky, zvlášť
  • 40 g cukru
  • 250 g měkkého tvarohu – okapaného
  • 100 g Lučiny
  • 25 g hladké mouky
  • nebo vanilkové aroma
  • špetka nastrouhané citrónové kůry
  • špetka soli

Na závěr:

  • 2 lžíce třtinového cukru
  • trochu rozpuštěného másla

🥘 Postup přípravy

Den předem (přinejhorším stačí i dvě hodiny předem) opereme rebarboru, oloupeme – ne úplně, ponecháme vždy jeden proužek slupky mezi dvěma – nakrájíme na špalíky podle velikosti formy, dáme do mísy a pocukrujeme dvěma lžícemi třtinového cukru. Necháme pustit šťávu.

Troubu předehřejeme na 180°C.

Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva a solí, uděláme uprostřed důlek, do něj dáme cukr moučku, celé vejce, okolo rozmístíme nakrájené máslo a rychle zpracujeme hladké těsto. Hned ho vyválíme na placku o velikosti formy, vyložíme formu, těsto propícháme vidličkou a necháme v chladnu aspoň půl hodiny.

Mezitím si připravíme náplň. Rebarboru necháme okapat na sítku. Máslo rozpustíme. Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh. ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme a Lučinu a dobře promícháme. Přidáme vanilku, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo a mouku. Stále opatrně promícháváme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Vyndáme těsto z chladna, rozvrstvíme na něj tvarohovou hmotu, poklademe rebarborou, kterou lehce potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou cukru.

Pečeme 50 minut.

Podáváme vychladlé nebo vychlazené, pocukrované nebo ne.

☕️ Poznámka

https://www.labuznik.cz/recept/rebarborovy-kolac-very-cheesy/




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *