🍓 Ingredience
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 80 g cukr moučka
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 125 g másla, nakrájeného na kousky
- 1 vejce
Náplň:
- asi 400 g rebarbory
- 80 g másla
- 2 vejce – žloutky, bílky zvlášť
- 40 g cukru
- 250 g měkkého tvarohu – okapaného
- 100 g Lučiny
- 25 g hladké mouky
- vanilkový lusk nebo vanilkové aroma
- špetka nastrouhané citrónové kůry
- špetka soli
Na závěr:
- 2 lžíce třtinového cukru
- trochu rozpuštěného másla
🥘 Postup přípravy
Den předem (přinejhorším stačí i dvě hodiny předem) opereme rebarboru, oloupeme – ne úplně, ponecháme vždy jeden proužek slupky mezi dvěma – nakrájíme na špalíky podle velikosti formy, dáme do mísy a pocukrujeme dvěma lžícemi třtinového cukru. Necháme pustit šťávu.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva a solí, uděláme uprostřed důlek, do něj dáme cukr moučku, celé vejce, okolo rozmístíme nakrájené máslo a rychle zpracujeme hladké těsto. Hned ho vyválíme na placku o velikosti formy, vyložíme formu, těsto propícháme vidličkou a necháme v chladnu aspoň půl hodiny.
Mezitím si připravíme náplň. Rebarboru necháme okapat na sítku. Máslo rozpustíme. Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a Lučinu a dobře promícháme. Přidáme vanilku, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo a mouku. Stále opatrně promícháváme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Vyndáme těsto z chladna, rozvrstvíme na něj tvarohovou hmotu, poklademe rebarborou, kterou lehce potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou cukru.
Pečeme 50 minut.
Podáváme vychladlé nebo vychlazené, pocukrované nebo ne.








Napsat komentář