🕒 Doba přípravy: 380 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
🍓 Ingredience
- hovězí maso 600 gramů (roštěnka – nízký roštěnec)
- olej (na opečení masa)
Na marinádu:
- worcesterská omáčka 1,5 decilitru (omáčka)
- hořčice 80 gramů
- olej 0,8 decilitru
- whisky 1/2 decilitru
- pepř černý (mletý)
- sůl
🥘 Postup přípravy
V misce prošleháme hořčici, olej, worcesterskou omáčku a whisky. Do této marinády vložíme očištěné maso a necháme ho alespoň 5 hodin rozležet. Pak ho vyjmeme z marinády, osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran v pánvi na oleji. Přeložíme ho do pekáčku, vložíme do trouby vyhřáté na 150°C a zvolna pečeme asi 30 minut. Hotové maso zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.
Šalotky oloupeme a podle potřeby překrájíme, žampiony očistíme. V kastrolu rozehřejeme olej a celé žampiony s překrájenými šalotkami na něm krátce osmahneme. Podlijeme je červeným vínem a vývarem, ochutíme rajským protlakem a solí a omáčku zvolna vaříme do zhoustnutí. Na závěr omáčku podle potřeby dochutíme částí marinády, která zbyla z masa.
Upečené maso vyjmeme z pekáčku, zabalíme ho do alobalu a necháme odpočinout. Rostbíf podáváme teplý nebo studený, nakrájený na plátky a doplněný připravenou omáčkou.
☕️ Poznámka
Jako přílohu podávejte k rostbífu pečené brambory nebo rýži, ale pokud ho podáváte studený, je vhodný dobrý chléb.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.igurmet.cz/recepty/maso/hovezi-maso/hovezi-rostena/rostbif-se-zeleninou-554/








Napsat komentář