🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 8 plátků
🍪 Popis
Z jedné dávky uděláte celkem hodně krekrů, ale to vůbec nevadí. S nejrůznějšími dipy či pomazánkami mizí velmi rychle, a i kdyby náhodou zbyly, křupavé vydrží v uzavíratelné nádobě do dalšího večírku!
🍓 Ingredience
- krupicový cukr 1 ČL
- sezamový olej 1 PL
- sůl vločková 1 ČL
- + 1 lžíce na posypání
- mouka žitná celozrnná 250 g
- lépe hruběji namletá + na pomoučnění
- mouka špaldová hladká 100 g
- mouka pšeničná hladká 50 g
- droždí sušené 7 g
- 2 lžičky
- sezamová semínka 4 PL
- jarní cibulka 8 ks
- nakrájená najemno
🥘 Postup přípravy
1
V menší misce smíchejte 275 ml vlažné vody, cukr a sezamový olej. Do velké mísy vsypte 1 lžičku soli, všechny mouky a droždí, přilijte vodu s cukrem a olejem a vypracujte hladké těsto. Zakryjte jej potravinářskou fólií a nechte alespoň 2 hodiny kynout. Těsto trochu vyběhne, ale velké nakynutí neočekávejte.
2
Troubu předehřejte na 220°C. Těsto rozdělte přibližně na 8 stejných dílů a na pracovní ploše pomoučněné žitnou moukou vyválejte osminku těsta do co nejtenčí placky. Na tvaru nezáleží, důležité je, aby byla opravdu tenká. Posypte sezamovými semínky, jarní cibulkou a solí a ještě párkrát přejeďte válečkem, aby se vše vtisklo do těsta. Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 minut, poté pomocí kleští plát těsta otočte a pečte ještě 5 minut. Zopakujte se zbylým těstem a ingrediencemi na posypání.
3
Hotové upečené pláty nechte úplně vychladnout, potom rozlámejte a podávejte.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
Energie: 2219 kcal
Bílkoviny: 80 g
Sacharidy: 336 g
Tuky: 55 g
Vláknina: 55 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/sezamove-krekry-s-jarni-cibulkou








Napsat komentář