🕒 Doba přípravy: 40 min.
🍓 Ingredience
- 450 g balení tamarindu (z toho 325 g dužiny včetně pecek)
- 250 ml vody
- 4 lžíce třtinového nebo palmového cukru
🥘 Postup přípravy
1.
Tamarindový lusk lehce rozloupněte a vyndejte dužinu spolu s peckami, které jsou v ní ukryté (jsou podobné velikosti jako pecky třešní, jen jsou lesklé). Zbytek lusku vyhoďte. Ze 450 g balení lusků mi zůstalo 325 g dužiny. Dejte ji do hrnce spolu s 250 ml vody a pod pokličkou duste přibližně půl hodiny. Občas zamíchejte a bude-li třeba, dolijte trochu vody. Můžete také použít tlakový hrnec. Teď je také vhodný okamžik přidat rovnou nějaké to koření na dochucení pasty, jak je zmíněno v úvodním textu.
2.
Tuto směs propasírujte tak, aby Vám zbyla jen trocha vlákniny a pecky. Ve finální části můžete z pasírovacího mlýnku nebo jemného cedníku, který lze na pasírování také použít, vyjmout dužinu s peckami, lehce naředit horkou vodou a opět vrátit do pasírovače. Tak se Vám povede vytěžit maximum. Zbylé pecky i vlákninu vyhoďte a pastu vraťte do hrnce, ještě krátce povařte, přidejte cukr a uložte do sterilizované sklenice či zamrazte.








Napsat komentář