🕒 Doba přípravy: 30 min.
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Játra jsou vděčným bleskurychlým obědem či večeří po příchodu z práce. Vnitřnosti vybírejte čerstvé, voňavé, hezké na pohled, z mladých zvířat jsou jemnější a chutnější než ze starších kusů. Pak jim stačí také krátká úprava. Důležité je opékat játra po částech, jen tak se budou zprudka smažit při vysoké teplotě. Pokud byste je do pánve vsypali najednou, začnou se dusit a nakonec zgumovatí.
🍓 Ingredience
- telecí játra 800 g
- cibule 300 g
- česnek 1 stroužek
- čerstvý rozmarýn 1 snítka
- rostlinný olej 100 ml
- demi-glace 4 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- bramborová kaše nebo bruschetta k podávání
🥘 Postup přípravy
Játra očistěte a nakrájejte na 3cm proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky, česnek oloupejte, rozmarýn nasekejte nahrubo. Použijte dvě pánve, aby játra byla pečená a křupavá na povrchu, ale uvnitř zůstala růžová a šťavnatá.
V každé pánvi rozehřejte polovinu oleje, až začne kouřit, vložte polovinu jater a opékejte je ze všech stran 30 vteřin. Přisypte do každé pánve polovinu cibule, česneku a tymiánu a smažte játra ještě 2,5 minuty, až jsou hnědá a křupavá a cibule zkaramelizovaná.
Opatrně slijte olej, přilijte demi-glace a za stálého míchání 10 vteřin povařte, až se játra obalí omáčkou. Podávejte ihned s bramborovou kaší nebo bruschettou.
☕️ Poznámka
Demi-glace je hustá silná omáčka svařená z telecího či hovězího vývaru s kapkou vína a balzamikového octa. Pokrmu dodá výraznou masovou chuť a vůni. Připravit ji můžete při vaření domácího vývaru nebo koupit už hotovou.








Napsat komentář