Vánočně okořeněný čokoládový koláč

, ,

🕒 Doba přípravy: 60 min.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 10 porcí

🍪 Popis

sladký jen decentně, kávový tak akorát a uvnitř fantasticky vláčný jako brownies.

🍓 Ingredience

NA TĚSTO

  • 150 g tmavé čokolády, rozlámané na kousky
  • 150 g změklého másla + na formu
  • 6 vajec
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového aromatu
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 lžička mleté
  • špetka mletého hřebíčku
  • nastrouhaná kůra z 1 (bio)mandarinky
  • 4 lžičky granulek rozpustné kávy

NA OZDOBENÍ

  • šťáva z 1 mandarinky
  • 15 g másla
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 50 g mandlových lupínků

🥘 Postup přípravy

1
Troubu předehřejte na 180 °C a vymažte máslem dortovou formu o průměru 23 cm. Čokoládu rozpusťte s máslem (v mikrovlnce nebo nad hrncem s vroucí vodou) a nechte zchladnout.

2
Vejce, a vanilkové aroma dejte do mísy a šlehejte do světlé pěny (hmota až ztrojnásobí objem). Do pěny opatrně vmíchejte mleté , skořici, , nastrouhanou kůru z mandarinky a rozpustnou kávu. Vše zapracovávejte opatrně, aby pěna zůstala nadýchaná. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.

3
Těsto vlijte do formy a pečte 35 až 40 minut. Koláč musí být pevný, ale uprostřed vláčný.

4
Upečený koláč nechte vychladnout a poté ho vyndejte z formy.

5
V pánvi nebo hrnci nechte pomalu rozpustit máslo a přidejte mandarinkovou šťávu, cukr a skořici, vše přiveďte k varu a minutu povařte. Jakmile směs začne karamelizovat, vmíchejte mandle a vše promíchejte, aby se mandle pěkně obalily. Mandle rozprostřete na pečicí papír a nechte vychladnout. Potom je rozložte na dort a podávejte.

☕️ Poznámka

  • Energie5058 kcal
  • Bílkoviny117 g
  • Sacharidy339 g
  • Tuky346 g



Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *