🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 10 min. 
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 5 skleniček

🍪 Popis

Pikantní ovocné čatní se skvěle hodí k ům i uzeninám. Chuť se bude lehce měnit podle toho, jak bude čatní stárnout, proto ho neotvírejte dříve než po týdnu od uvaření. Chutě se prohloubí a zjemní. Čatní bude výborné nejen k obloženým mísám, ale třeba i do baget a sendvičů.

🍓 Ingredience

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 velké šalotky, nakrájené
  • 2 červené chilli papričky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
  • 75 g sušených brusinek
  • 1 kg švestek, zbavených pecek a nakrájených nahrubo
  • 250 g (zhruba 1 větší) jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 svitek
  • 1 lžíce žlutých hořčičných semínek
  • 400 ml červeného vinného octa
  • 250 g světlého třtinového cukru muscovado
  • 150 g krupicového cukru
  • 1/2 pomeranče, kůra nastrouhaná, šťáva vymačkaná

🥘 Postup přípravy

1 V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a opečte na něm šalotky a chilli papričky dosklovita. Vmíchejte zbylé suroviny kromě pomerančové kůry a šťávy a vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte směs zhruba hodinu jen mírně probublávat. Směs by měla pěkně zhoustnout.

2 Vmíchejte pomerančovou šťávu i kůru a horkou směs plňte do sklenic. Zavřete, otočte dnem vzhůru a počkejte, až sklenice vychladnou. Směs nechte alespoň týden uležet, než ji darujete.

☕️ Poznámka

  • Energie3044 kcal
  • Bílkoviny14 g
  • Sacharidy636 g
  • Tuky29 g

https://www.apetitonline.cz/recept/vanocni-catni




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *