🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 10 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 5 skleniček
🍪 Popis
Pikantní ovocné čatní se skvěle hodí k sýrům i uzeninám. Chuť se bude lehce měnit podle toho, jak bude čatní stárnout, proto ho neotvírejte dříve než po týdnu od uvaření. Chutě se prohloubí a zjemní. Čatní bude výborné nejen k obloženým mísám, ale třeba i do baget a sendvičů.
🍓 Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 velké šalotky, nakrájené
- 2 červené chilli papričky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
- 75 g sušených brusinek
- 1 kg švestek, zbavených pecek a nakrájených nahrubo
- 250 g (zhruba 1 větší) jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 svitek skořice
- 1 lžíce žlutých hořčičných semínek
- 400 ml červeného vinného octa
- 250 g světlého třtinového cukru muscovado
- 150 g krupicového cukru
- 1/2 pomeranče, kůra nastrouhaná, šťáva vymačkaná
🥘 Postup přípravy
1 V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a opečte na něm šalotky a chilli papričky dosklovita. Vmíchejte zbylé suroviny kromě pomerančové kůry a šťávy a vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte směs zhruba hodinu jen mírně probublávat. Směs by měla pěkně zhoustnout.
2 Vmíchejte pomerančovou šťávu i kůru a horkou směs plňte do sklenic. Zavřete, otočte dnem vzhůru a počkejte, až sklenice vychladnou. Směs nechte alespoň týden uležet, než ji darujete.








Napsat komentář