Zapečené brambory se sušenými houbami

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 zapékací mísa

🍪 Popis

Možná máte ještě z loňské sezony zbytek sušených hub. Můžete je využít do tohoto levného a jednoduchého receptu. Sice to není žádná dietka, ale moc si pochutnáte… A jak voní!

🍓 Ingredience

  • 500 g brambor
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • 200 ml smetany
  • 100 g nivy
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce másla

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Nejprve dejte asi na 30 minut namočit do vody, aby změkly. Pak je vyndejte, vodu vymačkejte a na pánvi na lžíci másla je společně s nasekanou jarní cibulkou a stroužkem česneku orestuje (asi pět minut na mírném plameni). Takto připravené houby dejte zatím stranou.

Krok 2: oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (není potřeba je předvařovat, krásně změknou při pečení). Připravte si zapékací mísu, vymažte ji zbytkem másla. a nasekejte a všechny suroviny rozdělte na třetiny.

Krok 3: Na dno zapékací mísy rozložte třetinu plátků brambor. Lehce je osolte, posypejte třetinou nasekaných bylinek. Na a brambory poklaďte třetinu hub a rozdrobené nivy. Nakonec vše zalijte třetinou smetany. Takto postupujte ještě dvakrát.

Krok 4: Když je navrstveno, zapékací mísu přikryjte alobalem a dejte péct do trouby předehřáté cca na 180 stupňů asi na 40 minut. Po této době by měly být brambory měkké. Poté odstraňte alobal a dopečte tzv. na barvu.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *