🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Po Vánocích plných smaženého jídla je na čase pustit se do něčeho trochu lehčího. Mezi skvělá dietní masa patří i králík. Upéct ho na kořenové zelenině zvládne i úplný začátečník, spoustu času ušetříte, když použijete mraženou zeleninovou směs pod svíčkovou. Nebojte se a pusťte se do toho!
🍓 Ingredience
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 celeru
- 150 g anglické slaniny v celku
- 1 celý králík
- 2 bobkové listy
- 2 lžičky celého černého pepře
- 1 lžička nového koření
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Nejvíc práce na celém receptu dá příprava zeleniny. Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na malé kousky, pro urychlení můžete použít 1–2 sáčky (podle chuti a velikosti, ale zeleniny není nikdy dost!) mražené zeleniny pod svíčkovou.
Krok 2: Slaninu nebo špek nakrájejte na kostičky, pokud máte doma plátkovou slaninu, můžete jí králíka obalit. Na dno pekáče dejte zeleninu smíchanou se špekem a urovnejte na ní naporcovaného králíka – přední a zadní stehna, pátý kus je hřbet.
Krok 3: Přidejte koření, pokud nechte mít po dopečení v zelenině kuličky pepře a nového koření, zavažte je do kousku gázy nebo vložte do zavíratelného sítka na čaj. Podlijte vodou do asi 2 cm výšky, přiklopte (nebo na pekáč dejte alobal) a vložte do trouby. Moje máma ke králíkovi vždy přidává i kousek uzeného masa, aby byl šťavnatější, ale není to nutné – já ho také nedávám.
Krok 4: Za občasného přelévání pečte asi 1,5 hodiny doměkka. Když je maso hotové, sejměte poklici či alobal a nechte lehce dopéct, aby maso mělo jemnou kůrčičku. Pozor ale, králičí maso se snadno vysuší, kůrka by neměla být příliš tmavá.
Krok 5: Hotového králíka na kořenové zelenině podávejte s bramborovými knedlíky, pro rychlost a jednoduchost můžete použít i kupované bramborové noky, které jsou hotové během okamžiku.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/kralik-peceny-na-zelenine-77389








Napsat komentář